Twee ernstige incidenten zorgen voor einde aan zwemmen voor jongeren in Den Hommel

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © RTV Utrecht
Utrecht - Een geval van ernstige verbale en fysieke overlast, plus een geval van ernstig grensoverschrijdend gedrag hebben voor een voorlopig einde aan recreatief zwemmen voor jongeren gezorgd. Dat zei wethouder Eva Oosters vanavond in de Utrechtse gemeenteraad. Een groep van zes jongeren heeft een ontzegging voor het zwembad gekregen van een jaar. De wethouder onderzoekt welke maatregelen er nodig zijn om het zwemmen voor jongeren weer mogelijk te maken.
Het zwembad maakt al geruime tijd onderscheid in zwemmen voor gezinnen en voor jongeren. Die scheiding is gemaakt omdat jongeren in het verleden voor veel overlast zorgden en ouders zich niet meer veilig voelden. Jongeren moeten zich sindsdien aanmelden en identificeren bij binnenkomst.

Streng beleid

Normaal gesproken kunnen jongeren twee keer per week twee uur recreatief zwemmen in Den Hommel. Vanwege personeelstekorten heeft het recreatief zwemmen voor jongeren een tijd niet op het programma gestaan. Sinds de zomer van 2022 wordt dat zwemmen wel weer aangeboden.
Het strenge beleid heeft echter niet gewerkt, zegt de wethouder. “Helaas waren deze maatregelen niet voldoende om werknemers en overige bezoekers een veilige werkomgeving te geven.” Dat is niet uniek voor Utrecht, ook in andere zwembaden elders in het land is er overlast.

Oplossing

Het gaat volgens de wethouder om een groep bezoekers die voor problemen zorgt. De samenstelling van de groep wisselt. Over een oplossing wordt nog nagedacht, zei de wethouder. In dat onderzoek wordt samenwerking gezocht met andere steden zoals Eindhoven, waar gelijksoortige problemen spelen. Wat er op dit moment wel gebeurt is dat de politie huisbezoeken aflegt bij de jongeren die voor de meeste overlast zorgen.
Vanuit de gemeenteraad kwam de vraag of er deze zomer weer recreatief gezwommen kan worden. De wethouder begrijpt die wens, en probeert er ook aan te voldoen, maar ze kan niets toezeggen. Wel komt ze binnenkort met een brief waarin ze hoopt aan te geven hoe ze weer kan zorgen voor een veilige werkomgeving voor het personeel van het zwembad.