Utrecht geeft minder vaak huisverbod na huiselijk geweld, ondanks belofte minister

Minister Dekker beloofde in 2019 dat huisverboden beter zouden worden ingezet.
Minister Dekker beloofde in 2019 dat huisverboden beter zouden worden ingezet. © NOS
Utrecht - De vier grootste gemeentes van ons land, waaronder Utrecht, leggen steeds minder vaak een huisverbod op na huiselijk geweld. Dat is opvallend, want drie jaar geleden beloofde de regering het tijdelijke huisverbod juist vaker preventief te gaan inzetten. Bovendien is die afgelopen drie jaar het aantal meldingen van partnergeweld niet gedaald. Dat meldt KRO-NCRV-programma Pointer.
De politie kan in samenwerking met gemeentes een tijdelijk huisverbod instellen van 10 tot 28 dagen. Zo'n afkoelperiode zou helpen om agressie achter de voordeur te voorkomen of verminderen.
Toen het Verwey-Jonker Instituut, een onderzoeksbureau, in 2019 onderzocht hoe de vier grote gemeentes het tijdelijk huisverbod inzetten, bleek dat ze het nauwelijks preventief gebruikten. Meestal pas na een (vermoed) strafbaar feit.
Hierop zei toenmalig minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker te gaan zorgen voor betere kennis en meer samenwerking onder professionals "om het huisverbod optimaal in te zetten", juist ook "voorafgaand aan een crisis".