Utrecht krijgt bij station 105 meter hoge toren met kantoren, nachtclub, skatebaan en uitkijkpunt

© Gemeente Utrecht
Utrecht - Op het Jaarbeursplein in Utrecht komt een nieuwe toren, inclusief grote nachtclub, een skatebaan en een openbaar uitkijkpunt bovenin. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders bekendgemaakt in een brief aan de gemeenteraad.
Het 105 meter hoge gebouw krijgt de naam Oopen. In de toren komt bovenin verder een restaurant, met daarbovenop een toegankelijke 'kroon' met uitzicht over de hele stad. Dit is best opvallend, want op meerdere plekken werden soortgelijke initiatieven tegengehouden.
Een sfeerimpressie van de nieuwe toren.
Een sfeerimpressie van de nieuwe toren. © Gemeente Utrecht
Het ontwerp van het gebouw komt van de Londense architect Heatherwick Studio in samenwerking met Barcode Architects. Volgens het college onderscheidt het gebouw zich van de bestaande bebouwing in het Stationsgebied door zachte en ronde vormen en warme materialen.
In de toren komen verder werkplekken voor beginnende ondernemers, een klimwand en een plek om te skaten. De Utrechtse olympisch skateboarder Keet Oldenbeuving heeft hierover meegedacht. Onder het pand wordt verder ruimte gemaakt voor 3200 fietsparkeerplaatsen.

Voortraject

Het plan voor een gebouw op het Jaarsbeursplein ligt er al een tijdje. In 2020 werd inwoners van de stad nog gevraagd wat het Jaarbeurspleingebouw voor hen een succes zou maken. Daar reageerden ruim 4000 Utrechters op, onder wie veel jongeren. "Utrecht sprak zich duidelijk uit voor een spectaculair gebouw voor iedereen, nachthoreca en ontmoetingsruimte", schrijft de gemeente.
Ook werd een Stadsteam geselecteerd, bestaande uit negen Utrechters, om mee te denken. Tijdens de aanbestedingsprocedure keken zij kritisch mee. "We kunnen wel stellen dat we de afgelopen maanden collectief een beetje verliefd geworden zijn op deze plek en nu ook op het ontwerp Oopen dat voorligt", schrijven zij in een brief.

Nachtclub

Een nachtclub stond overigens al langer op het wensenlijstje van de gemeente, zo bleek onlangs uit de nachtvisie van de gemeente Utrecht. Veel Utrechters hadden in een onderzoek aangegeven dat zij meer clubs en een gevarieerder nachtleven willen. Slechts een op de vijf ondervraagden vond destijds het aanbod van nachtclubs in de stad voldoende.
De start van de bouw van de toren staat gepland voor 2025; in 2028 zal Oopen in gebruik worden genomen.
CORRECTIE: In een eerder versie van dit bericht schreven we dat het om een woontoren gaat. Dat blijkt niet te kloppen. In bovenstaande versie hebben we dit aangepast.