Rode Kruis opent gironummer voor voedselhulp, 1500 Utrechters op wachtlijst

© RTV Utrecht / Carmen Nelissen
Utrecht - Met gironummer 5125 wil het Rode Kruis meer Nederlanders voedselhulp bieden. De vraag naar hulp neemt toe, zegt het Rode Kruis. In 2022 bereikte de organisatie 20.000 mensen, dit jaar moeten dat er minimaal 40.000 worden.
In Utrecht alleen al staan 1500 mensen op de wachtlijst voor voedselhulp, vertelt Nicole van Batenburg van het Rode Kruis. "In Utrecht helpt het Rode Kruis zo'n vierhonderd huishoudens per week met een boodschappenkaart waar 17,50 euro op staat." Met zo'n kaart kunnen mensen zelf boodschappen doen in de supermarkt. "Dus in plaats van dat je een voedselpakket geeft, kunnen mensen zelf beslissen wat ze willen eten."
Volgens waarnemend directeur Heleen van den Berg is het zorgwekkend dat meer mensen in Nederland niet genoeg geld overhouden om gezond en gevarieerd te eten. "Ze eten te weinig of slaan maaltijden over." Het Rode Kruis denkt dat het aantal mensen dat voedselhulp nodig heeft de komende tijd verder gaat toenemen.
Donateurs kunnen ook kiezen om specifiek voor hulpbehoevenden in een plaats te doneren, bijvoorbeeld in Utrecht. "Je kan er ook voor kiezen om boodschappenmaatje te worden", vertelt woordvoerder Van Batenburg. Maatjes doneren maaltijden. "Het Nibud heeft berekend dat je het ongeveer 2,50 euro kost om een gezonde maaltijd te maken.