Deze Utrechtse vmbo-school nodigde de minister hoogstpersoonlijk uit voor start examens: 'Mag meer aandacht voor zijn'

© Pixabay
Utrecht - Vertel iemand dat vandaag de eindexamens al beginnen, en je krijgt vaak verbaasde blikken. “Nu al? Is dat niet meestal in mei?" Toch is het zo, want de eindexamenperiode voor de beroepsgerichte en digitale examens gaat vandaag van start. Deze examens worden gemaakt door vmbo-leerlingen op de beroepsgerichte, kadergerichte en gemengde leerweg. Als het aan de scholen ligt, mag daar best wat meer aandacht voor komen. Daarom opent minister Dennis Wiersma voor Primair en Voortgezet onderwijs de examenperiode officieel op het Globe College in Utrecht.
Jan Mulder, afdelingsleider bovenbouw op het Globe College, vindt de aandacht voor de vmbo-examens meer dan terecht. Hij nam zelf het initiatief voor de opening, door te bellen naar het ministerie. “Ik heb de minister uitgenodigd om het startsein te komen geven, want ik stoorde me er aan dat de beroepsgerichte examens nooit genoemd worden. De NOS heeft 10 mei een item dat morgen de examens beginnen, terwijl de basis- en kaderleerlingen dan onderhand al klaar zijn.”
Minister Wiersma gaf gehoor. Op het Globe College spreekt hij de examenleerlingen toe en overhandigt hij de eerste examens aan de docenten. Mulder is daar blij mee. “Ik gooide het balletje op, en het ministerie is er serieus mee aan de slag gegaan.”

Onzichtbaar

Rafke Hagenaars van het Landelijk Actie Komitee Scholieren (LAKS), is het met Mulder eens. “Het is raar dat we vooral veel over de havo- en vwo-examens horen. Er is veel onduidelijkheid over de beroepsgerichte leerwegen, omdat veel mensen er geen zicht op hebben. Maar de leerlingen moeten zich er net zo hard op voorbereiden.” Daarom gaat het LAKS vandaag op het Kalsbeek College in Woerden iets lekkers te eten en drinken uitdelen “We willen de examenleerlingen vooral de erkenning geven die ze verdienen, omdat het ook voor hun een hele spannende tijd wordt.”
Paul Verkade, directeur van de vmbo-locatie van het Kalsbeek College, vind het schrijnend dat hij zo’n grote groep leerlingen nooit terug ziet in de media. “Het gaat om 30 tot 35 procent van de examenleerlingen, maar soms lijkt het een beetje alsof ze niet bestaan.”

Vmbo-examens

Leerlingen van de beroepsgerichte en kaderberoepsgerichte leerweg doen naast de bekende centrale examens in mei, voor hun vakken ook een digitaal of beroepsgericht examen. Dat gebeurt dit jaar verspreid tussen 3 april en 21 juni. Tijdens de digitale examens komen de algemeen vormende (avo) vakken aan bod, zoals Nederlands, rekenen en geschiedenis. De beroepsgerichte examens zijn voor vakken zoals administratie, bouwtechniek en uiterlijke verzorging.
De verhouding avo-vakken en beroepsgerichte vakken voor de beroepsgerichte en kaderberoepsgerichte leerwegen is half-om-half. Leerlingen die de gemengde leerweg volgen hebben één beroepsgericht vak, en verder alleen maar avo-vakken. Ook doen zij geen digitaal examen. De meest avo-vakken komen ook tijdens de centrale examens terug.

Ingewikkeld plaatje

De roosters voor de beroepsgerichte en digitale examens worden door de scholen zelf gemaakt. Vooral voor de beroepsgerichte examens is dat belangrijk, omdat ze vaak veel tijd in beslag nemen. “Het is een ingewikkeld plaatje. De examens voor de praktijkvakken kunnen soms dagen duren, en worden in kleine groepjes afgenomen.”
Aan het examen Mobiliteit en Transport, waarbij werken aan auto’s en theorie elkaar afwisselen, doen op het Kalsbeek College 25 leerlingen mee. Het duurt twee volle dagen, en een groep mag maximaal uit vijf leerlingen bestaan. “De groep moet klein blijven, omdat het anders geen examensetting meer is. Maar het zorgt er wel voor dat je uiteindelijk tien dagen bezig bent om alle examens af te nemen.”