Intimidatie en overlast drijft bewoners van flat in Kanaleneiland tot wanhoop: 'Nemen alternatieve routes naar huis'

Het politiebureau, even verderop aan de Marco Pololaan.
Het politiebureau, even verderop aan de Marco Pololaan. © Politie.nl
Utrecht - Straatafval, drugshandel, geluidoverlast en intimidatie. Bewoners van een flat aan de Marco Pololaan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland zijn naar eigen zeggen al jaren met politie en gemeente in de weer om de overlast van een groep hangjongeren en volwassen mannen in hun straat te weren, vooralsnog zonder resultaat.
Voor de Utrechtse fracties van Volt, VVD en CDA reden om raadsvragen te stellen. De Vereniging van Eigenaren (VvE) van de flat heeft volgens de partijen "in de afgelopen jaren vele meldingen gemaakt bij de gemeente Utrecht en de politie". Ze zijn in gesprek met het wijkbureau en hebben zelf paaltjes, een hek en camera’s geplaatst, maar dit alles heeft nog niet geleid tot minder overlast.
Die overlast varieert van fout geparkeerde auto’s, gevaarlijk rijgedrag (bijvoorbeeld optrekken tot ongeveer 100 kilometer per uur in een 30 kilometerzone), veroorzaken van straatafval, drugsgebruik en -handel, geluidsoverlast en intimidatie van voorbijgangers. "De straatintimidatie is inmiddels zo erg dat bewoners en bezoekers alternatieve routes kiezen om deze groep te ontwijken."
Een groot gedeelte van de plek waar de overlast zich bevindt gaat volledig op de schop gaat bij de herinrichting van de Vasco Da Gamalaan, die eind 2025 begint. "De verwachting is dat de herinrichting een positief effect gaat hebben op de verkeersveiligheid." Toch zijn de zorgen daarmee nog niet helemaal weg. Bovendien hopen Volt, VVD en het CDA dat er ook oplossingen voor de korte termijn komen om de overlast, hinder en intimidatie tegen te gaan.
Over uiterlijk vijf weken komt de gemeente met een reactie op de raadsvragen.