Tom (22) is vrijwilliger bij de politie: 'Ik voel dat ik een blauw hart heb'

© Tom Heutz
Utrecht - De vrijwillige politie bestaat vandaag 75 jaar. In heel Nederland zijn ruim 2.600 mensen die vrijwillig de straat op gaan als agent, of op kantoor bij de politie werken. Een van hen is Tom Heutz (22). Hij zit bij de afdeling opsporingscommunicatie bij de politie Midden-Nederland. "Het is een jongensdroom."
Een baan bij de politie; dat lijkt niet iets wat je er zomaar bij doet. Toch geldt dat wel voor Tom. Hij studeert Communicatie in Nijmegen en is daarnaast vrijwilliger op het politiebureau in Utrecht. Tom zet digitale communicatiemiddelen in om zaken op te lossen. "Dan kun je bijvoorbeeld denken aan een socialmedia-campagne op Snapchat of het gebruik van tv-opsporingsprogramma's zoals Bureau Hengeveld."
Hoe combineer je zo'n functie met een studie? "Dat vraag ik mezelf ook wel eens af", zegt Tom lachend. "Maar het is aan jezelf hoe veel je wordt ingepland. En er wordt wel op toegezien dat je niet fulltime werkt."
Ik ben de derde generatie, want mijn vader en opa werkten ook bij de politie.
Tom Heutz
Tom kwam bij de Utrechtse politie terecht toen hij een stageplek zocht voor zijn opleiding. Die vond hij bij de politie Midden-Nederland. "Het was een jongensdroom toen ik als stagiair binnenkwam. Ik ben de derde generatie, want mijn vader en opa werkten ook bij de politie."
Na zijn stage is Tom blijven hangen als vrijwilliger, en als het aan hem ligt gaat hij na zijn studie "100 procent zeker" bij de politie werken. "Ik voelde hier al meteen een enorme klik. Ik voel dat ik een blauw hart heb."
Want hoewel Tom 'slechts' vrijwilliger is, voelt hij zich volwaardig politieagent. "Absoluut. Het is niet zo dat ik alleen de rottige klusjes doe. Er is veel chemie op de werkvloer, de cultuur is hier heel goed."

Verjaardag met de koning en minister Yesilgöz

Het 75-jarige jubileum van de vrijwillige politie werd vandaag gevierd bij evenementenlocatie Mereveld in Utrecht. Koning Willem-Alexander kwam langs, net als minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid.
Volgens Tom zou de politie er goed aan doen nog lang met vrijwilligers te blijven werken. "Ze zijn een verrijking. Omdat je eigenlijk de ervaring van de vrijwilligers en hun kennis en kunde van buiten naar binnen haalt. En als ik kijk naar mezelf heb ik eigenlijk toevoeging vanuit het burgerperspectief want dat is wat ik nog steeds heb. En ik heb natuurlijk het voordeel dat ik de verse kennis rechtstreeks uit de schoolbanken kan meenemen en in de praktijk kan uitvoeren."