Kinderziektes zijn eruit: nu ook blik in statiegeldmachines station Utrecht

© NS
Utrecht - De proef met het inzamelen van lege flesjes op station Utrecht Centraal wordt uitgebreid: vanaf 1 april kun je ook blikjes inleveren voor statiegeld. Ook zijn de inzamelautomaten inmiddels ook op de stations in vier andere steden te vinden.
Utrecht experimenteert sinds november met de statiegeldmachines en had daarmee de primeur. Vanaf november tot en met februari werd er volgens het spoorbedrijf volop gebruik van gemaakt en werden er 13.000 flesjes ingeleverd. In totaal zijn er nu twaalf inleverpunten op de stations van Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven. Uiteindelijk moeten vijftig stations zo'n automaat krijgen.

Ook blikjes

Dat je straks ook blikjes in kan leveren is nieuw. Vanaf komende zaterdag zit daar namelijk ook statiegeld op. Net als bij kleine flesjes krijg je er 15 cent voor. Bij blikjes zijn er wel meteen twee dingen om op te letten. Ten eerste geldt het alleen voor blikjes met een statiegeldblik-logo erop. Voor oude blikjes die je eerder hebt gekocht krijg je dus geen statiegeld. Daarnaast moet je een blikje niet platstampen of fijnknijpen, want dan herkent de machine ze niet. Het is dus belangrijk om ze enigszins heel te houden. Een deukje is - net als bij een flesje - geen probleem.
De inlevermachines op het station zijn vergelijkbaar met die in de supermarkt, maar er is een belangrijk verschil. "Door een QR-code te scannen krijg je voor een klein flesje of blikje vrijwel meteen 15 cent statiegeld op je rekening gestort via de Tikkie-app. Voor een grotere fles ontvang je 25 cent", vertelt een woordvoerder van NS. "Het is ook mogelijk om het statiegeld te doneren aan de Plastic Soup Foundation, een organisatie die zich inzet tegen plasticvervuiling." De inzamelpunten staan buiten de poortjes zodat ook mensen die niet met met de trein reizen er gebruik van kunnen maken.

Invoering ging niet vlekkeloos

De start van de statiegeldmachines op Utrecht Centraal verliep niet vlekkeloos. In januari, twee maanden na de start, werkte slechts één van de vier automaten. Het signaal dat een inlevermachine bijna vol zit kwam niet door, waardoor de meeste uit stonden. Nu het technische probleem is verholpen, is het project uitgebreid naar de andere stations. De automaten stonden daar wel al, maar waren vanwege de opstartproblemen nog niet in gebruik genomen.
Wij roepen iedereen op: lever je lege plastic flesjes en blikjes met statiegeld in. Het is zonde als ze in de prullenbak verdwijnen.
Willemijn Weinands, woordvoerder duurzaamheid NS

Inname in cijfers

De innamepunten op die vijf grote stations zouden volgens de NS wel eens 15 miljoen flesjes per jaar kunnen opleveren. Maar als je naar de cijfers kijkt, zullen we er met z'n allen dan wel nog veel meer moeten gaan inleveren. Voor de invoering verdwenen er alleen op Utrecht CS al 11.000 flesjes per dag in de prullenbak. In de vier maanden daarop zijn er 13.000 flesjes ingeleverd. Dat is dus nog geen procent van hoeveel er gemiddeld wordt weggegooid. "Wij roepen iedereen op: lever je lege plastic flesjes en blikjes met statiegeld in. Het is zonde als ze in de prullenbak verdwijnen", zegt Willemijn Weinands die bij de NS woordvoering doet rond duurzaamheid. De NS is van plan ook op andere stations inzamelpunten op te zetten. Op welke stations die komen kan Weinands nog niet zeggen. "Uiteindelijk hebben wij de ambitie om op vijftig stations inzamelautomaten te plaatsen."
© NS