'Gezellige seksdate' eindigt met bizarre val uit raam van tweehoog, OM vindt 1,5 ton schadevergoeding gerechtvaardigd

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
Utrecht - Wat voor een 55-jarige Utrechter begon als een gezellige en spannende avond met twee heren die hij thuis had uitgenodigd, eindigde voor een van zijn gasten in het ziekenhuis. De man viel vanaf de tweede verdieping 8 meter naar beneden op straat. Hij liep gecompliceerde botbreuken aan beide polsen op en is daardoor mogelijk voorgoed arbeidsongeschikt. Zijn gastheer werd verdacht van poging tot doodslag en moest zich daarvoor vandaag in de Utrechtse rechtbank verantwoorden. Als het aan het Openbaar Ministerie ligt moet hij het slachtoffer ruim 1,5 ton aan schadevergoedingen betalen.
De verdachte nodigde voor seksdates regelmatig mannen uit die hij niet of nauwelijks kende. Hij sloot dan de voordeur van zijn huis in het centrum van Utrecht af, om te voorkomen dat iemand er tijdens een bondagespel vandoor zou kunnen gaan met zijn kostbare spullen. In het verleden zou hij op die manier al eens zijn beroofd.
De Utrechter en zijn gasten hadden veel drugs gebruikt in de nacht van 29 januari 2022. Waarschijnlijk liep de situatie daardoor volledig uit de hand toen de gasten wilden vertrekken en voor een dichte deur stonden. Terwijl de verdachte zijn versie van het verhaal vertelde, zat een grote groep jongeren, die voor school een rechtszaak moesten bijwonen, met rode oortjes te luisteren.

Volledig 'nokkie'

Terwijl de mannen met elkaar bezig waren was de verdachte "volledig nokkie gegaan." Hij had naar eigen zeggen cocaïne en GHB gebruikt en had twee dagen niet geslapen. Volgens de andere mannen was hij volledig door het lint gegaan toen ze water in zijn gezicht gooiden om hem wakker te maken. Zij konden niet naar huis, omdat de deur op slot zat, maar in plaats van de sleutel pakte hij een busje pepperspray uit zijn la, waarmee hij de mannen bespoot.
Een van de twee gasten vluchtte via het dakraam het dak op. De andere man werd door de bewoner bekogeld met vazen en meubelstukken en werd in de keuken in een hoek gedreven. Hij probeerde via het raam weg te komen, maar had zich blijkbaar vergist in de hoogte. Hij hing korte tijd aan zijn gestrekte armen aan het hekwerk dat voor het raam was aangebracht, terwijl hij probeerde met zijn voeten steun te vinden. Toen hij het niet meer volhield, tuimelde hij naar beneden en raakte zwaargewond.
Bij de politie legde het slachtoffer wisselende en onduidelijke verklaringen af over wat er was gebeurd. De man wist zich daar niet precies alles meer van te herinneren, maar het was mogelijk dat zijn gastheer hem op zijn handen had geslagen of zijn vingers had losgewrikt toen hij aan het hekje bungelde.
Toen nam hij een sliding, deed de gordijnen opzij en schoof zo het raam uit.
Verdachte

Raptaal

Ook de verdachte wist zich weinig van de val van de man te herinneren, maar hij had een compleet andere versie van wat eraan vooraf was gegaan. Hij was geschrokken en gedesoriënteerd geweest toen de mannen hem met water bij kennis hadden gebracht. Hij kon niet direct thuisbrengen wie de mannen waren die "in een soort raptaal" met elkaar spraken en schreeuwden dat hij de deur open moest doen. Onder het motto 'de aanval is de beste verdediging' had hij een busje pepperspray gepakt en hen bespoten. Daarna had hij de deur van het slot willen halen om hen te laten vertrekken, verklaarde hij. Maar dat liep anders.
Het slachtoffer zou vervolgens vazen, bloempotten en een tafel naar hem hebben gegooid. "Toen nam hij een sliding, deed de gordijnen opzij en schoof zo het raam uit", verklaarde de verdachte. Hij zag hem aan de rand hangen, maar kon hem niet naar boven trekken, omdat hij dan zelf zou vallen. Bovendien was hij bang dat de andere man hem met een schroevendraaier of mes zou aanvallen. Uiteindelijk had hij volledig in paniek zich op het toilet opgesloten. De man die naar het dak was gevlucht, belde 112.

Loodgieter

De politie was verrassend snel ter plaatse en trof de gewonde man op straat aan. Binnen in de woning was het een enorme ravage. De bewoner zei dat hij zich weinig van de bizarre valpartij kon herinneren, al was het misschien mogelijk dat hij met zijn vuist op de hand van de hangende man had geslagen. De officier van justitie vond de verklaringen van de betrokkenen uiteindelijk te wisselend en te vaag voor bewijs van poging tot doodslag of zware mishandeling. De verdachte is volgens haar wel schuldig aan wederrechtelijke vrijheidsberoving, met de ernstige verwondingen als gevolg.
Het slachtoffer is loodgieter van beroep en kan door de ernstige verwondingen aan zijn polsen zijn beroep niet meer uitoefenen. Hij heeft 24 uur per dag pijn, is al meerdere keren geopereerd en zal nog vaker onder het mes moeten. Fietsen en autorijden kan hij niet meer. Omdat hij moeilijk voor zichzelf kan zorgen, is hij weer bij zijn moeder gaan wonen. Volgens de officier van justitie is een schadevergoeding van 151.000 euro gepast. Daarnaast eist zij een half jaar gevangenisstraf voor de verdachte, waarvan de helft voorwaardelijk. Hij is inmiddels afgekickt en in therapie gegaan, maar het OM heeft liever nog een extra stok achter de deur.
De verdediging vroeg de rechtbank om de Utrechter vrij te spreken, omdat het slachtoffer uit eigen beweging uit het raam probeerde te klimmen. De gevorderde schadevergoeding hoort volgens de advocaat van de verdachte niet thuis in deze strafzaak. Daarvoor zou het slachtoffer een zaak moeten aanspannen bij de burgerrechter.
De rechtbank neemt twee weken de tijd om tot een beslissing te komen en doet op 11 april uitspraak.