Familie van slachtoffer busongeluk wil uitvaart in Eritrea: geld opgehaald via inzamelingsactie

© RTV Utrecht / Carmen Nelissen
Utrecht - De familie van het 7-jarige meisje dat vrijdag bij een ongeluk met een stadsbus op de Vleutenseweg in Utrecht om het leven kwam, wil dat ze wordt begraven in Eritrea. Het geld dat daarvoor nodig is, is inmiddels opgehaald door middel van een inzamelingsactie van het Stadsklooster Utrecht.
"We kwamen zaterdag in contact met de familie en we wilden graag iets doen", zegt voorzitter Jeroen Kwaaitaal van het Stadsklooster, een buurtinitiatief dat zit in de voormalige Antoniuskerk in de Kanaalstraat. "Een uitvaart in Eritrea kost veel geld en een vrijwilliger kwam met het idee om een inzameling te starten. De moeder wil graag dat haar dochter in Eritrea begraven wordt en daar halen we nu geld voor op."
De stichting denkt 5000 euro nodig te hebben en dat bedrag was binnen 4,5 uur al binnen. "De hele wijk leeft natuurlijk enorm mee met het gezin en ik had wel verwacht dat er veel betrokkenheid was, maar ik ben ontzettend blij verrast dat we in zo'n korte tijd zoveel mensen iets doneren. Dat is heel mooi."
De inzamelingsactie is nu stopgezet. Het Stadsklooster overlegt nog wel met alle betrokkenen of er meer nodig is. Ook zal er vrijdag een besloten herdenking worden gehouden in de oude Antoniuskerk.

Ongeluk

Het meisje van 7 kwam om het leven toen ze met haar broertje en haar moeder onderweg naar school de Vleutenseweg overstak. Ze werd daar vrijdag rond 08.00 aangereden door een tegemoetkomende stadsbus. De moeder bleef ongedeerd, het broertje (5) raakte zwaargewond. Het jongentje is inmiddels weer thuis. De exacte toedracht van het ongeluk wordt nog onderzocht.
De twee kinderen zijn leerlingen van de Taalschool in Utrecht, een school voor nieuwkomers. Daar is vandaag al stilgestaan bij de dood van het meisje. De dag begon vandaag met een kringgesprek om te praten over het verlies van een schoolgenootje en er werden gesprekken met ouders gevoerd. Die gesprekken roepen veel emoties op, vertelt directeur Jenny Olsthoorn. “Er is natuurlijk heel veel verdriet, we zijn aangeslagen. Dit is de nachtmerrie van iedere ouder. Het raakt iedereen."
De school heeft een hoekje ingericht om de leerling te herdenken en er ligt een condoleanceboek. "Kinderen kunnen een kaart schrijven of een knutselwerkje maken", laat een woordvoerder weten. Later deze week worden de steunbetuigingen aan de familie overhandigd.
Ook buiten de schoolmuren leven veel mensen mee met de familie. Op de kruising waar het ongeluk is gebeurd liggen tientallen bloemen, knuffels en er branden kaarsen.