Dijksma vindt bedreigingen na lesweek seksuele voorlichting onbegrijpelijk: 'Iets waaraan je grenzen moet stellen'

© Gemeente Utrecht
Utrecht - Na een roerige week zit de Week van de Lentekriebels erop. Tijdens deze week kregen kinderen les over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Dit jaar vielen veel mensen over de inhoud en kreeg de stichting Rutgers zware kritiek te verduren. Medewerkers van dat kenniscentrum over seksualiteit werden zelfs bedreigd. Burgemeester Sharon Dijksma ging vanmiddag langs bij Rutgers om haar steun te betuigen.
Bij Rutgers zijn ze blij met de steun van de burgemeester. Het was voor de mensen die daar werken een heftige week, zo laat Elsbeth Reitzema weten. "Het is heel fijn dat ze ons een hart onder de riem kwam steken. Die steun konden we na afgelopen week wel gebruiken."
Want er kwam nogal wat over de stichting heen. Het lesprogramma leidde zelfs tot Kamervragen van de partijen Forum voor Democratie en DENK. Naar hun mening moedigt de seksuele voorlichting kinderen aan om seks te hebben.

Persoonlijk bedreigd

Dijksma begrijpt niets van de bergen kritiek die Rutgers afgelopen week over zich heen kreeg. "Ik vind dat onbegrijpelijk. Niet alleen als burgemeester, maar ook als moeder", vertelt ze. Volgens haar is het lesprogramma juist een goede zaak. "Het is alleen maar heel fijn en mooi dat er op scholen aandacht wordt gegeven aan seksualiteit, aan dat je daarin je grenzen mag stellen."
"Ik vind het dan ongelooflijk om te zien dat deze mensen, die op basis van wetenschappelijk onderzoek op een gewetensvolle manier met jonge mensen willen praten over seksualiteit, niet alleen in diskrediet worden gebracht, maar dat zij ook gewoon persoonlijk bedreigd worden", is Dijksma resoluut. "Dat is echt iets waaraan je grenzen moet stellen.'
"Het klopt niet", zei Reitzema eerder deze week al tegen RTV Utrecht over de kritiek. "Het is de wereld in geholpen en er zijn altijd mensen bezorgd dat dit soort lessen kinderen aanzetten tot seksueel gedrag. We weten uit onderzoek dat als je kinderen goede seksuele voorlichting geeft, ze als jongeren gemiddeld later starten met seks, zich daarop beter voorbereiden en beter weerbaar zijn. Dus dat wij kinderen hiertoe aanzetten, dat klopt niet."
Na alle commotie van afgelopen week is Reitzema ook blij met de steun die zij en haar collega's gehad hebben. "Ik ben blij dat we ondanks alles de week toch nog positief hebben kunnen afsluiten". Trots vertelt ze dat ze er dit jaar zelfs meer lessen zijn gegeven dan vorig jaar. "Bijna 4.000 meer. Dat is een toename van zo'n 20 procent ten opzichte van vorig jaar. Leerkrachten hebben dus duidelijk hun eigen plan getrokken."
Ik vind niet dat een burgemeester kan blijven zwijgen als mensen die zoiets belangrijks doen onder druk gezet worden en zelfs bedreigingen ontvangen.
Sharon Dijksma, burgemeester Utrecht
Burgemeester Dijksma is blij dat ze vandaag zelf haar steun kon betuigen aan de medewerkers van Rutgers. "Mijn rol is natuurlijk dat ik het welzijn van de mensen die in onze stad werken in de gaten houdt. Ik vind niet dat een burgemeester kan blijven zwijgen als mensen die zoiets belangrijks doen op allerlei manieren onder druk gezet worden en zelfs bedreigingen ontvangen."
Aan de mensen bij Rutgers wil ze dan ook vooral meegeven dat ze zich niet moeten laten kisten door alle kritiek. "Wij als gemeente zijn er voor hen en ook de politie zit er natuurlijk bovenop. En ik merk dat zij door heel veel mensen, ook in de stad, wel gesteund worden.