Registratieplicht voor kringloopwinkels wordt aangepast, controles op laag pitje

© ANP
Utrecht - Kringloopwinkels hoeven niet alle artikelen die ze binnen te krijgen te registreren. Het Rijk wil de wet die dat voorschrijft namelijk aanpassen. Dat zegt wethouder Susanne Schilderman. Tot die tijd is de gemeente Utrecht 'terughoudend' in de handhaving.
Een nieuwe wet verplicht kringloopwinkels om bij ieder artikel dat binnenkomt de naam en het adres te noteren van degene die het heeft ingeleverd. Een directeur van een kringloopwinkel noemde dat eerder 'bijna onmogelijk' en vreesde dat haar winkel de deuren zou moeten sluiten. Dat omdat de winkels daar de tijd en mankracht niet voor zouden hebben.
De wet is bedoeld om heling en witwassen tegen te gaan, maar daar is volgens de directeur geen sprake van. "Wij betalen niet voor de spullen die we inkopen. Ik denk dat ze bij het invoeren van deze wet in Den Haag zijn vergeten na te denken over de kringloopwinkels."
Acht Utrechtse politieke partijen uitten hun zorgen en vroegen aan wethouder circulaire economie Susanne Schilderman wat het college van B&W van de registratieplicht vindt en of zij met het Rijk in gesprek wil gaan.
Schilderman stelde de partijen gerust. "We zijn al in gesprek met het Rijk en het ministerie wil de registratieplicht voor kringloopwinkels aanpassen naar een zeer beperkte versie. Als dat toch niet gebeurt dan zijn wij natuurlijk bereid om weer het gesprek aan te gaan met het Rijk om een oplossing te vinden."
Hoe die zeer beperkte registratieverplichting er uit zal zien, kan Schilderman niet zeggen. "Wij vullen hier in Utrecht niet de landelijke regelgeving in."

Handhaving

Het duurt even voordat de wet is aangepast. Gaat de gemeente tot die tijd handhaven? Schilderman: "Daar zijn we terughoudend in, de controle staat niet hoog op onze prioriteitenlijst. We handhaven wel als er iets verdachts gebeurt bij een kringloopwinkel, maar dat gebeurt zelden."