Jeroen rent voor overleden zoontje en andere zieke kinderen: 'Ergens loopt een gekke papa die aan ze denkt'

© Jeroen van Veen
Utrecht - Op 4 maart 2022 overlijdt Kasper aan een zeer agressieve hersentumor. Het 4-jarige zoontje van Jeroen van Veen is dan meer dan duizend dagen ziek geweest. Om geld in te zamelen voor onderzoek naar kinderkanker gaat Jeroen een jaar lang elke dag minstens 10 kilometer hardlopen.
Kasper was tijdens zijn ziekte voornamelijk onder behandeling bij het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. Jeroen is het ziekenhuis erg dankbaar: "De prognose voor Kasper toen de tumor net ontdekt was, hij was toen één jaar en een paar maanden, was heel slecht. De inschatting was dat hij nog tien tot twintig weken te leven had. Het is echt aan het Prinses Máxima Centrum te danken dat we hem nog zo'n tijd bij ons hebben gehad, dat hij 4,5 jaar heeft mogen worden."

Huilende hardloper

Jeroen begon met hardlopen toen Kasper ziek werd. "Ik ging vier tot vijf keer per week rennen. Het bleek een manier om tot rust te komen, om tot mezelf te komen. Dat werkte voor mij erg goed. Ik noem mezelf dan ook wel eens de huilende hardloper, als ik ren dan kan ik niet meer onderbewust iets tegenhouden." En voor zijn gevoel loopt Jeroen ook eigenlijk niet alleen. "Ik kan tijdens het rennen ook goed aan Kasper denken, ik ren eigenlijk ook met hem in m'n hart."
Om iets terug te doen voor het Prinses Máxima Centrum gaat Jeroen vanaf vandaag een jaar lang elke dag minstens tien kilometer hardlopen om geld op te halen voor het ziekenhuis. "Het is een belachelijk grote uitdaging, maar ik wil écht iets groots doen". Hij noemt zichzelf de 'sponsorloper' en de donaties die hij ophaalt zijn bestemd voor onderzoek naar kinderkanker.
© Jeroen van Veen
Jeroen rent in en rond zijn woonplaats Amsterdam en ook doet hij mee aan hardloopevenementen door heel Nederland. Hij haalt het geld ook letterlijk op als het nodig is: hij rent naar bedrijven en sponsoren om de donatie op te halen. "Alleen als ze dat zelf ook zien zitten, natuurlijk."
Ik heb nog nooit zo'n positief iemand gezien als Kasper, met z'n prachtige bos rode krullen.
Jeroen van Veen
Op 18 februari vorig jaar verscheen het boek Kasper – Achtbaan op losse schroeven van Jeroens hand. Het idee voor het boek ontstond gaandeweg het ziekteproces van Kasper. "Ik ben een trotse vader. Ik heb nog nooit zo'n positief iemand gezien als Kasper, met z'n prachtige bos rode krullen. Ik schreef in eerste instantie voor mezelf kleine tekstjes die ik nog eens terug zou kunnen lezen. Naarmate de tijd verstreek voelde ik dat ik dit verhaal, zijn verhaal, wilde opschrijven. Voor mezelf, voor onze andere twee kinderen, maar ook voor andere mensen die ik misschien met ons verhaal kan helpen."
© Jeroen van Veen

Gekke papa

En dat helpen wil hij dus niet alleen doen met het boek, maar ook door fysiek in actie te komen. Zijn gedachten zijn bij de kinderen die momenteel onder behandeling zijn in het Prinses Máxima Centrum en hun gezinnen. "Elke dag, ook vandaag, liggen daar zieke kindjes die dag-in-dag-uit intensief behandeld worden. Die mogen weten dat er ergens in Nederland een gekke papa loopt die ook aan ze denkt".
Het streefbedrag van de sponsoractie van Jeroen is 25.000 euro. De sponsoractie eindigt op 24 maart 2024, als Jeroen De Zestig van Texel loopt. Dat is een ultraloop van maar liefst zestig kilometer op het Waddeneiland. Een dierbare plek voor het gezin, waar mooie herinneringen aan en met Kasper gemaakt zijn.
Beluister hieronder het interview met Jeroen op Radio M Utrecht. Ook een bijdrage leveren aan sponsorloper Jeroen? Dat kan hier.
Jeroen rent voor overleden zoontje en andere zieke kinderen: 'Ergens loopt een gekke papa die aan ze denkt'