'Nabestaanden Rinke Terpstra houden Qbuzz en provincie Utrecht aansprakelijk voor tramaanslag'

Kort na de aanslag in 2019 lieten vrienden van Rinke Terpstra een boodschap achter op het 24 Oktoberplein.
Kort na de aanslag in 2019 lieten vrienden van Rinke Terpstra een boodschap achter op het 24 Oktoberplein. © RTV Utrecht
Utrecht - De nabestaanden van Rinke Terpstra, die werd doodgeschoten tijdens de Utrechtse tramaanslag in 2019, stappen naar de rechter. Volgens de Volkskrant stellen ze vervoersbedrijf Qbuzz en de provincie Utrecht mede-aansprakelijk voor zijn dood. Doordat de trambestuurder de deuren gesloten hield, zaten de passagiers als ratten in de val, schrijft de krant.
‘Door het dichthouden van de deuren is het overlijden van Rinke Terpstra het gevolg van een omstandigheid die de vervoerder had kunnen vermijden, of waarvan het bedrijf de gevolgen had kunnen verhinderen’, zegt advocaat Axel Beijersbergen van Henegouwen in de Volkskrant. Hij stelt namens de familie Terpstra zowel vervoersbedrijf Qbuzz als de provincie Utrecht - de eigenaar en verhuurder van de tram - daarvoor aansprakelijk.

'Eenzijdig'

Qbuzz wil niet inhoudelijk op het nieuws reageren. Volgens Qbuzz’ advocaat Martijn Lauxtermann zijn de aantijgingen van de familie Terpstra een ‘eenzijdig gepresenteerde voorstelling van zaken’. Ook de provincie Utrecht wil bij monde van advocaat Anneke Bolt niet reageren omdat de zaak bij de rechter ligt. De rechtbank in Utrecht heeft nog geen datum bepaald waarop de partijen elkaar treffen.
De trambestuurder heeft meerdere keren tegen de recherche verklaard dat de monitor in haar cabine niet werkte. Volgens de krant kon ze daardoor niet zien wat zich in het tweede tramstel achter haar afspeelde. Iemand had aan de noodrem getrokken, en volgens protocol hield ze daarom de deuren gesloten. Haar voorganger had het defect aan de monitor niet aan haar gemeld, en toen ze het zelf opmerkte besloot ze te blijven rijden.

Camerabeelden

Bij de aanslag vandaag precies vier jaar geleden schoot Gökmen T. bij het 24 Oktoberplein vier mensen dood. Zes mensen raakten gewond. Op camerabeelden is te zien hoe Rinke Terpstra en een andere passagier het glas uit een deur trappen. Nadat Terpstra andere passagiers voor heeft laten gaan probeerde hij zelf ook te vluchten, maar de tramschutter raakte hem in zijn rug.
Utrecht staat vandaag stil bij de gevolgen van de terreurdaad van T., die tot levenslang is veroordeeld. Op het 24 Oktoberplein wordt een gedenkplaat met het gedicht ‘Niemand Vergeet’ van Ruben van Gogh onthuld. Om 10.43 uur luiden de klokken van de Domtoren. Daarna wordt er een minuut stilte gehouden.