Celstraf voor Utrechter na explosie drugslab: 'Ketel schoot dwars door het dak'

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
Utrecht / Beesd - De rechtbank in Arnhem veroordeelt een 55-jarige man uit Utrecht tot vijf jaar cel voor het runnen van een drugslab in een loods in het Gelderse Beesd. Volgens de rechter heeft de man zich schuldig gemaakt aan produceren van mdma, één van de werkzame stoffen in xtc-pillen. Ook is hij schuldig aan een explosie en een brand in de loods.
Door die explosie op 28 juli vorig jaar brandden meerdere panden op een bedrijventerrein in Beesd volledig af. Door een productiefout schoot de ketel uit het drugslab met enorme kracht door het dak van de loods en kwam daarna dwars door het dak van een naburig pand weer naar beneden. In die ruimte waren enkele minuten daarvoor nog een vader en een kind aanwezig. De brand die volgde op de explosie sloeg over naar meerdere panden, die niet meer te redden waren.
De rechtbank houdt alleen de Utrechter hiervoor verantwoordelijk. De man huurde de loods sinds 2019 en kwam er vrijwel elke dag. Op de camerabeelden van de dagen voor de brand waren, naast hem, ook geen andere personen te zien. Hij was tijdens de explosie ook aanwezig in de loods. Die dag was er trouwens ook nog een andere man ter plekke, maar het kan volgens de rechter niet bewezen worden dat hij "nauw en bewust" met de Utrechter heeft samengewerkt.

Gevaar veroorzaakt

"Los van de gevaren die het gebruik van synthetische drugs voor de volksgezondheid vormen, is algemeen bekend dat de productie van deze drugs gevaarlijk is. Dat gevaar openbaarde zich in deze zaak in een heftige vorm", aldus de rechter. De man bracht volgens de rechter niet alleen zijn eigen leven, maar ook het leven van omstanders in gevaar. Bijzonder kwalijk is dat hij de brandende loods direct verliet zonder hulp in te schakelen. "Het was een wonder dat niemand gewond raakte."
De straf van vijf jaar die rechter oplegt is gelijk aan de eis van de officier van justitie. De tijd die de man al in voorarrest zit, gaat van de straf af.