Staking streekvervoer op verkiezingsdag gaat door, aantal stakingsdagen opgeschort

Het station in Utrecht tijdens een eerdere staking in september.
Het station in Utrecht tijdens een eerdere staking in september. © RTV Utrecht
Utrecht - De staking in het streekvervoer gaat morgen, op de verkiezingsdag, door. Daarna worden de stakingen tot en met vrijdag 24 maart opgeschort, zodat er weer met de werkgevers kan worden onderhandeld. Op 24 maart evalueren de vakbonden of er genoeg voortgang in die onderhandelingen zit.
Dit hebben de vakbonden vanmiddag bekend gemaakt op een grote manifestatie op het Jaarbeursplein in Utrecht, waar honderden actievoerders aanwezig waren. Op de manifestatie werd geopperd om morgen niet te staken, maar hier reageerden actievoerders met veel boegeroep op.
De actiedag op 15 maart zorgde voor veel discussie omdat er dan verkiezingen voor de Provinciale Staten en Waterschappen zijn. Zo begon een blinde inwoner uit Zeist een petitie om de geplande stakingsdag te schrappen of te verplaatsen. Dit omdat hij en anderen met een beperking afhankelijk zijn van het ov om te kunnen stemmen.
Om ervoor te zorgen dat mensen met een beperking toch kunnen stemmen, mogen reizigers gratis gebruik maken van de regiotaxi.

Werkgevers: 'Niet uit te leggen'

Fred Kagie, voorzitter van de werkgeversorganisatie VWOV: "Dat de bonden toch kiezen voor een staking op 15 maart is niet uit te leggen. Dit heeft grote impact op mensen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer, die morgen willen stemmen en dat nu niet zelfstandig kunnen."
De Oogvereniging zegt het "jammer en treurig" te vinden dat de staking doorgaat. Hoeveel mensen die slechtziend of blind zijn woensdag misschien niet naar het stembureau kunnen gaan, valt moeilijk te zeggen volgens de woordvoerder.

Naar elkaar toe bewegen

Eerder vandaag zei FNV-bestuurder Marijn van der Gaag al dat de partijen van staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) min of meer de opdracht kregen om weer in gesprek te gaan. Dat was volgens hem alleen mogelijk als zowel vakbonden als de werkgevers iets naar elkaar toe bewegen.
De staatssecretaris stelde al twee procesbegeleiders beschikbaar om de vastgelopen cao-onderhandelingen weer op gang te helpen. Werkgeversorganisatie VWOV zei hiervoor open te staan. De werkgevers wilden alleen weer om de tafel als de bonden tijdelijk zouden stoppen met staken.
Van der Gaag zegt te kunnen leven met het compromis dat nu gesloten is. "Dit betekent dat we tien dagen de tijd krijgen om met elkaar te komen tot een resultaat. Maar als de werkgevers voet bij stuk houden, hebben we een probleem."
Kagie van de VWOV vindt dat het aan de verkenners is om te beoordelen of zij in een week voldoende mogelijkheden zien om de onderhandelingen in die periode op te kunnen starten. "Daadwerkelijk onderhandelen met stakingen of stakingsdreiging op de achtergrond doen we in ieder geval niet. Deze periode leent zich daarom goed voor een verkenning door de procesbegeleiders en daar staan wij zeker voor open."
Als de uitkomst van verkenning positief is wordt er wat Kagie betreft zo snel mogelijk een formateur aangesteld zodat de echte onderhandelingen met een schone lei kunnen starten. "We bekijken dan opnieuw hoe we de beschikbare middelen inzetten voor afspraken in de nieuwe cao. We willen ons maximaal inspannen om tot een akkoord te komen. Afspraken moeten daarbij betaalbaar en uitvoerbaar zijn."

Herhaaldelijke stakingen

In het streekvervoer wordt al wekenlang herhaaldelijk gestaakt, en ook vandaag leggen voornamelijk buschauffeurs weer het werk neer. Het besluit betekent dat de stakingen op maandag 20 maart, woensdag 22 maart en vrijdag 24 maart niet door gaan. Daarna staan er stakingen gepland op woensdag 29 maart, donderdag 30 maart, maandag 3 april, woensdag 5 april en vrijdag 7 april. Deze stakingsdagen gaan vooralsnog wel door.