Lekkende flats in Utrecht voorlopig nog niet bewoonbaar: 'Het is superfrustrerend'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Woningcorporatie SSH weet niet wanneer de toekomstige bewoners van De Kwekerij hun appartementen kunnen betrekken. De zes markante flats in de buurt van het Diakonessenhuis in Utrecht kampen met gevellekkage. Daarom mogen de huurders van drie van de zes flats nog niet in hun appartement. De andere drie flats waren al bewoond voordat de problemen aan het licht kwamen. De situatie leidt tot frustratie bij de toekomstige huurders.
De zes torens zijn bedoeld voor starters op de woningmarkt. Om in aanmerking te komen voor een appartementje mag je niet ouder zijn dan 28 jaar. Davitze Könning is 27 jaar en wil graag zelfstandige woonruimte. “Ik was al een tijdje klaar met studeren en woonde nog in een studentenhuis. Ik was zoekende om op mezelf te gaan wonen”, vertelt ze. Inmiddels heeft ze een deeltijdbaan, en doet een nieuwe deeltijdstudie. Ze schreef zich in voor De Kwekerij. De appartementen met een woon-, slaap- en badkamer werden verloot, Davitze had geluk en kreeg in mei 2022 te horen dat ze in augustus mocht verhuizen. “Ik was heel blij, want Utrecht is verschrikkelijk om een huis te vinden als je wat meer eigen ruimte zoekt. Dit voelde echt wel als een buitenkans.”

Klaar mee

Ook Sammie wilde carrière maken op de woningmarkt. Ook zij was klaar met haar studie. Als je werkt heb je een ander ritme dan studenten, legt ze uit. “Ik zat in een studentenhuis en daar werd ik gillend gek”, zegt ze. “Toen ik in mei hoorde dat ik de woning kreeg, was ik mentaal al verhuisd, omdat ik er zo aan toe was om een nieuwe stap te maken.”
In mei 2022 kreeg Sammie te horen dat ze naar De Kwekerij mocht. “Toen zeiden ze dat het juli zou worden. Toen werd het augustus, en toen september en daarna november.”
Tekst loopt door na de afbeelding
© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Ook voor Davitze werd de opleverdatum opgeschoven en dat was een tegenvaller. In de zomer wilde ze op vakantie. En dus zei ze haar kamer lang van tevoren al op, om zo te besparen op woonlasten. Na de vakantie zou ze in De Kwekerij trekken. Daar ging het dus fout, zonder kamer, die had ze opgezegd, en zonder appartement. Een half jaar verder heeft ze op zes verschillende adressen gewoond, telkens in onderhuur. “Ik leef nu vooral uit mijn koffer en mijn spullen zijn opgeslagen. In het begin vond ik het nog wel grappig, ik had het idee dat het kort zou duren. Het was wel een avontuur, om op verschillende plekken te wonen. Maar nu ben ik er klaar mee, ik heb geen rustige basis meer”, legt ze gelaten uit. “En het wordt ook duur, ik zit af en toe in appartementen die duurder zijn dan ik nodig heb.”
Sammie raakte gefrustreerd door het uitstel, en dus besloot ze het anders te gaan doen. “Het gekke was ook dat ze geen reden konden geven voor de vertraging. Het duurde allemaal zo ontzettend lang, dat ik er een beetje klaar mee was.” In afwachting van haar nieuwe woonplek trok ze tijdelijk in bij haar vriend, die elders in de stad woont. “Voor drie maanden, dat was de bedoeling. Maar ik begon langzaam te wennen aan het idee dat ik hier woon.” De gedachte dat ze ook weer weg zou moeten leek ineens niet aanlokkelijk meer. En dus heeft Sammie besloten niet meer naar De Kwekerij te gaan, maar bij haar vriend te blijven.

Onderhuur

Davitze is nog niet zover. Zij heeft inmiddels een appartement gevonden, dat ze een half jaar van een vriendin kan huren. “Ik ga er nu van uit dat het nog wel heel lang gaat duren, ik heb er niet heel veel vertrouwen meer in”, vertelt ze. “Het is superfrustrerend, want je bent je aan het voorbereiden op een nieuwe fase in je leven, waarmee je niet kan beginnen. Je bent de hele tijd aan het plannen voor iets waarvan je niet zeker weet of het gaat gebeuren.”
Tekst loopt door na de afbeelding
© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Ook de SSH heeft geen vertrouwen in een vlotte afloop van de problemen. Roeland Kreeft is Manager Wonen bij de SSH. Hij legt uit wat er gebeurd is: “De oplevering is meerdere keren uitgesteld, en dat is niet wat wij wilden. En daar zijn gevellekkages bij gekomen.” Die lekkages kwamen aan het licht nadat drie van de zes torens opgeleverd waren. In die drie torens wonen al mensen. Het is niet zo dat elke druppel door de gevel heen komt. Bij specifieke omstandigheden, zoals wind uit een bepaalde richting en harde regen, dan zijn de gevels niet waterdicht, zowel bij de torens die al zijn opgeleverd als de drie die nog niet bewoond worden.

Ontzettend vervelend

De SSH wil de laatste drie torens niet afnemen van de aannemer, de zogenoemde oplevering wordt uitgesteld, tot het defect is gerepareerd. En zicht op een oplossing is er nog niet. “We hebben de aannemer gevraagd te onderzoeken wat er aan de hand is en om een oplossing te zoeken. In die fase zitten we nu. Er wordt op dit moment gekeken wat er nodig is en hopelijk is dat niet heel erg ingrijpend”, legt Kreeft uit. “Er is geen planning, omdat we wachten op het herstelplan van de aannemer. Over hoe lang het nog gaat duren kan ik geen zinnig woord zeggen.”
Kreeft benadrukt dat de SSH snapt dat de toekomstige bewoners niet blij zijn, de SSH is dat zelf ook niet. “Wij vinden dit een ontzettend vervelende situatie en we snappen ook heel goed de frustratie van de mensen die zitten te wachten.”
Davitze wordt in oktober 28 jaar en formeel mag ze er dan dus niet meer intrekken. Maar zo streng zal de SSH niet zijn, verzekert Kreeft. Ze mag er dan alsnog gaan wonen.
© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel

Sammie heeft er voor gekozen om met alleen haar voornaam vermeld te worden. Haar achternaam is bij de redactie bekend.