Pim Lammers: 'Ik ben voorzichtiger geworden met wat ik schrijf'

© Wikimedia Commons
Utrecht - De Utrechtse schrijver Pim Lammers laat weten voorzichtiger te zijn geworden met wat hij schrijft. Dat zegt de kinderboekenschrijver tegen Nieuwsuur.
Lammers trok zich ruim een maand geleden als schrijver van het Kinderboekenweekgeschenk terug nadat hij doodsbedreigingen had gekregen. Die volgden na ophef over een verhaal voor volwassenen dat Lammers bijna 10 jaar geleden schreef. Het verhaal beschrijft een relatie tussen een tienerjongen en zijn trainer. Online werden zinnen uit dat fragment gedeeld en werd de schrijver verweten een "pedofilie-activist" te zijn.
Door de doodsbedreigingen zegt de schrijver de literaire vrijheid te zijn kwijtgeraakt. "Ik ben wel weer aan het schrijven, maar ik ben voorzichtiger met elke zin die ik schrijf." Daarnaast zegt hij inmiddels te weten dat zinnen niet alleen bouwstenen zijn van een verhaal. "Ze kunnen uit hun context gerukt worden en als wapen tegen je worden gebruikt."

Optreden Boekenbal

Gisteravond verscheen Lammers onverwachts bij de opening van het Boekenbal, waarbij hij zijn speciaal voor de Kinderboekenweek geschreven gedicht voorlas. Van het publiek kreeg hij een staande ovatie.
Afgelopen donderdag werd bekendgemaakt dat de politie twee verdachten heeft gehoord in het onderzoek naar smaad, belediging en lastig van schrijver Pim Lammers. Daarbij is ook een derde verdachte, die is nog niet gehoord. Het drietal wordt verdacht van bedreiging. Het onderzoek loopt nog. De politie sluit niet uit dat er de komende tijd meer verdachten in beeld komen.