Geen Roost, maar wat dan wel? Utrechters beslissen mee over toekomst Park Paardenveld

© Dion Balfoort
Utrecht - Horeca, een fietsenstalling of woningen? De gemeente Utrecht vraagt input van inwoners over de invulling van Park Paardenveld. Via een enquête mogen Utrechters tot 26 maart ideeën aanleveren. De afgelopen jaren was het park zeer populair, maar die invulling met onder andere een horecapaviljoen was slechts tijdelijk. Voor de zomer van 2024 hoopt de gemeente het heringerichte park af te hebben.
Een grauwe, kale bedoening is het grasveld aan de noordwestelijke singel van de Utrechtse binnenstad geworden. Tot voorkort stond er nog een hippe 'strandtent', maar daar zijn nu nog enkel stenen overblijfselen van te zien. Hoewel het bekend was dat horecagelegenheid Roost aan de Singel slechts tijdelijk zou zijn, is de vergunning wegens corona en vertraging bij de herinrichting meermaals verlengd. Het definitief verdwijnen kwam dan ook voor veel Utrechters als een vervelende verrassing.
Sinds het water van de singel weer helemaal rond stroomt, trekt het stadspark veel publiek. Het ligt centraal, je kunt er veel zonuren pakken en er waren sanitaire voorzieningen. Daarnaast was er de afgelopen paar jaar een grote rol weggelegd voor het eerdergenoemde paviljoen, de Jeu de Boulesbar en een verhuurder van kano's en sups. Deze eerste fase was volgens de gemeente zeer geslaagd, het park is veranderd van "een unheimische plek naar een waardevolle plek in de stad".

Hoe nu verder?

De gemeente vraagt inwoners om ideeën aan te leveren. "Roost terug" is het geluid dat het meeste naar voren komt in de reacties op de Instagram-pagina van RTV Utrecht. Verschillende mensen laten merken hoe erg horeca op deze locatie gewaardeerd wordt. Volger Leon verbaasd zich over het feit dat de vergunning is ingetrokken terwijl er nog geen concrete plannen zijn. Karlijn, maar onder andere ook Nick vinden de hoek een geschikte plek voor meer woningen. Andere fanatiekelingen zien het park liever veranderen in een bos, "een omheind losloopgebied voor honden", "een speeltuin voor kinderen" of zelfs een "jachthaven." Volgens Krista moet er ruimte komen voor kunst dat verschillende groepen verbindt, terwijl Shaked dit nog verder invult met een permanent radiostation: "dan is er sociale controle en toezicht op de wc's".
Een aantal dingen zijn al duidelijk: de gemeente Utrecht ziet het liefst één aangesloten groene ruimte langs de singel. De parkeerplekken en weg langs het park zullen verdwijnen. Daar komt wel een wandelpad voor terug. Het doel is om het hoekje binnenstad een prettige plek te maken voor zoveel mogelijk Utrechters. Ideeën kunnen tot zondag 26 maart worden ingestuurd.
© Dion Balfoort

Project Paardenveld

Voor mensen die al wat langer in Utrecht komen, is het geen verrassing meer als Paardenveld weer eens op de schop gaat. In het verleden heeft het hoekje binnenstad gefungeerd als marktplein, is het eerder al een wandelpad geweest en heeft er zelfs een autoweg gelegen.
"Om het park nu al een fijnere plek te maken én om ruimte te maken voor leuke activiteiten in het park, doen we in april al een paar aanpassingen in het park", laat de gemeente weten. Parkeerplekken en de verhardingen in het park worden ingewisseld voor groen. De gemeente hoopt de definitieve herinrichting in mei 2024 af te hebben, vóórdat de zomer begint.