Herstel Utrechtse werfkelders loopt opnieuw vertraging op

© Sabine Bends, Pixabay
Utrecht - Het herstel van werfkelders en kluismuren in Utrecht gaat ongeveer een halfjaar langer duren en 150.000 euro extra kosten. Dat schrijft wethouder Rachel Streefland in een brief naar de gemeenteraad. Al sinds 2007 is duidelijk dat de werven toe zijn aan onderhoud. Sommige kelders hebben ernstige lekkages, verzakkingen en in een aantal gevallen is er kans op instorting. Na jarenlange discussies en onderzoeken lopen de herstelplannen opnieuw vertraging op.
De gemeente wilde via een pilot beginnen aan de eerste werkzaamheden om zo ervaring op te doen voor de rest van het wervengebied. Daarvoor wil de gemeente de opdracht neerleggen "bij partijen met ervaring in het wervengebied en de specifieke werkwijze waarbij de aannemer in een bouwteam bij voorbereiding is betrokken", schrijft de wethouder. Maar tijdens de voorbereiding blijkt dat deze pilot verplicht via een Europese aanbesteding aan een partij moet worden gegund. Dit zorgt ervoor dat het langer gaat duren voor de opdracht officieel aan een partij wordt gegund en er zo'n 150.000 euro aan extra kosten moet worden gemaakt.
Streefland schrijft dat er bij een Europese aanbesteding ook partijen kunnen meedoen die de gemeente nog niet kent. "Er ontstaat daardoor een risico dat het werk wordt gegund aan een partij die mogelijk minder goed gekwalificeerd is." De wethouder wil dit probleem ondervangen door een zorgvuldige voorselectie te maken van partijen die uiteindelijk daadwerkelijk mogen meedoen met de aanbesteding.

Hoofdpijndossier

Na jarenlang gesteggel over de vraag wie de herstelwerkzaamheden moet betalen is er afgelopen najaar een subsidieregeling opgezet door de gemeente. De kosten zijn nu voorlopig verdeeld tussen de gemeente en de keldereigenaren. Per geval wordt beoordeeld hoeveel de gemeente moet betalen en hoeveel de eigenaren moeten bijdragen. Het contact tussen de gemeente en bewoners van het wervengebied loopt stroef. Bewoners voelen zich niet gehoord en vrezen voor hoge kosten. Door de vertraging rondom de aanbesteding kan het zo zijn dat het onderzoek naar de schade en de oorzaken ook vertraging oploopt. In dat geval moeten de bewoners nog iets langer wachten op duidelijkheid over de definitieve kosten.
Binnenkort volgt een burenbijeenkomst op de Kromme Nieuwegracht om de ontwikkelingen te bespreken met de keldereigenaren. Het herstel van de kluismuren en -kelders op de Kromme Nieuwegracht zal waarschijnlijk in het voorjaar van 2024 starten.