Zorgmedewerkers maken in Utrecht vuist tegen hoge werkdruk en personeelstekorten: 'Tijd voor verandering'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Met zwarte kleding, vlaggen, ballonnen buttons en posters met kreten erop demonstreren zorgmedewerkers vanavond op het Stadhuisplein in Utrecht. Ze willen hiermee laten zien dat door de hoge werkdruk en de grote personeelstekorten de 'zorg op zwart' dreigt te gaan. Beroepsorganisatie NU'91 heeft de actie opgezet en wil zo snel mogelijk hogere salarissen en betere arbeidsvoorwaarden.
Voorzitter Stella Salden schat dat er een paar honderd zorgmedewerkers naar de demonstratie zijn gekomen. "Ik heb mensen uit het hele land en alle sectoren gezien. Van Limburg tot Groningen, en van de thuiszorg tot gehandicaptenzorg, heel mooi. En velen hadden posters bij zich met kreten als dat het echt genoeg is, dat er meer salaris moet komen of dat er geen zeggenschap meer is. Dat maakte het hele plaatje wel heel sterk."
© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
NU'91 ziet dat de zorg vastloopt door de hoge werkdruk en er heerst ontevredenheid over lonen die achterblijven. Als gevolg daarvan stappen zorgmedewerkers uit de sector. "We kunnen niet langer wegkijken voor dit maatschappelijke probleem, het is tijd voor een echte oplossing. Als we zo doorgaan, gaat in de toekomst namelijk daadwerkelijk de zorg op zwart", zegt voorzitter Stella Salden.

'Zorg raakt ons allemaal'

De oplossing zit volgens Salden in betere salarissen en arbeidsvoorwaarden voor alle zorgmedewerkers. De problemen spelen in alle takken van de zorg. Van de gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg tot ziekenhuismedewerkers. Salden benadrukt het belang voor de maatschappij. "Het is niet alleen het probleem van de sector zelf, de zorg raakt ons allemaal."

Staking ziekenhuizen

Naast deze actie zullen ziekenhuismedewerkers 16 maart ook apart actievoeren. Ze gaan het werk neerleggen en een zondagsdienst draaien. Dat betekent dat er alleen spoedzorg zal worden verleend. In onze regio doen medewerkers van het St. Antoniusziekenhuis (locaties Leidsche Rijn en Nieuwegein), Diakonessenhuis (Utrecht en Zeist) en het Meander Medisch Centrum (Amersfoort) mee aan de actie. Personeel van het UMC Utrecht doet niet mee omdat universitaire ziekenhuizen onder een aparte cao vallen.