Twee verdachten gehoord voor bedreigen schrijver Pim Lammers

© Pixabay
Utrecht - De politie heeft twee verdachten gehoord in het onderzoek naar smaad, belediging en laster van schrijver Pim Lammers. Daarnaast is er nog een derde verdachte, maar die is nog niet gehoord. Zij worden alle drie verdacht van bedreiging, zo heeft de politie Midden-Nederland aan het ANP laten weten.
Volgens een woordvoerder neemt de politie de zaak zeer serieus. "Bedreiging is een ernstig en strafbaar feit. Deze personen dachten weg te komen met online bedreigingen aan een schrijver. Het vrije woord is een groot goed dat wij willen en moeten beschermen en bewaken."
De politie sluit niet uit dat er de komende periode nog meer verdachten in beeld komen. Het onderzoek loopt. Pas na de beoordeling van de dossiers beslist het Openbaar Ministerie (OM) of deze verdachten ook vervolgd worden.

Kinderboekenweek

Lammers trok zich ruim een maand geleden als schrijver van het Kinderboekenweekgeschenk nadat hij doodsbedreigingen had gekregen. Die volgden na ophef over een verhaal voor volwassenen dat Lammers bijna 10 jaar geleden schreef. Daarin beschreef hij een relatie tussen een tienerjongen en zijn trainen. Online werden zinnen uit dat fragment gedeeld en werd de schrijver verweten een "pedofilie-activist" te zijn.
Het OM heeft een deel van de vele honderden berichten en reacties richting Lammers beoordeeld. Niet alleen hij, maar ook auteurs die het voor hem opnamen, ontvingen doodsbedreigingen. Auteurs en uitgevers besloten daarop een paginagrote advertentie in alle landelijke dagbladen te plaatsen om steun te betuigen aan Lammers. Ook boekenwinkels en bibliotheken steunden hem.