Bibliotheek Neude krijgt (eindelijk) neon-kleurig kunstwerk

© RTV Utrecht / Carmen Nelissen
Utrecht - De Utrechtse bibliotheek op de Neude is een kunstwerk rijker. En de kans is maar klein dat je het over het hoofd ziet. Want het werk prijkt boven de ingang van de bieb én bestaat uit talloze, soms meterslange neonborden.
Het is een werk van kunstenaar Maarten Baas. Het idee is dat de bieb zo meer opvalt en de aandacht trekt van voorbijgangers.
En opvallen doet-ie zeker. Menig voorbijganger stopt even om te zien hoe de takelwagen de neon-kleurige borden naar het afdakje boven de ingang hijst.

Las Vegas

De plannen voor het kunstwerk waren er al langer, maar het heeft even geduurd voordat het echt geplaatst kon worden. Zo gooide corona roet in het eten en lieten de vergunningen langer op zich wachten.
In de Utrechtse raad werden in 2021 bijvoorbeeld vragen gesteld door PVV-raadslid David Bosch. Hij was tegen het kunstwerk en noemde het "een neonkermis à la Las Vegas" en "een grove aantasting van de eer en statigheid van dit erfgoed". Maar andere partijen hadden er niet zo'n moeite mee. Volgens Student & Starter zou smaak geen zaak van de politiek moeten zijn.
Eerder zei Baas al dat hij zich ervan bewust is dat zijn kunstwerk voor de Neude verschillende reacties oproept. "Het werk is aan de ene kant zo dat mensen zullen zeggen: wat tof! En mensen zullen zeggen: wat is hier gebeurd? Dat is part of the deal. Aan de andere kant zit er voor iedereen iets in."
Afgelopen maandag is begonnen met de installatie. Het kunstwerk mag er nu al redelijk compleet uitzien, een woordvoerder van kunstenaar Baas laat weten dat er nog het een en ander moet gebeuren. Zo wordt de elektriciteit pas volgende week aangesloten - waarna de borden ook licht kunnen geven - en komen er nog wat extra LED-borden waarop teksten geprogrammeerd kunnen worden. Wat voor teksten kan de woordvoerder nu nog niet zeggen.
© RTV Utrecht / Carmen Nelissen