Medewerkers streekvervoer vechten door voor betere cao, volgende week landelijke manifestatie in Utrecht

Actievoerders tijdens een staking in het streekvervoer op 19 januari 2023
Actievoerders tijdens een staking in het streekvervoer op 19 januari 2023 © RTV Utrecht / Hannah Cammeraat
Utrecht - Medewerkers in het streekvervoer komen dinsdag 14 maart bijeen op het Jaarbeursplein in Utrecht voor de landelijke manifestatie: 'Red het ov'. Dit om de roep om een betere cao en verlaging van de werkdruk kracht bij te zetten.
De manifestatie vindt waarschijnlijk aan het begin van de middag plaats. De exacte tijd en het programma volgen nog. De actievoerders willen in ieder geval het witboek 'ov in crisis' aan staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat overhandigen. Heijnen moet nog reageren op de uitnodiging die naar haar is gestuurd.
In het streekvervoer wordt al tijden actiegevoerd voor een betere cao en lagere werkdruk, maar de onderhandelingen met werkgeversvereniging Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) zitten muurvast. De vakbonden FNV en CVV kondigden eind februari een reeks van 15 stakingsdagen aan, op 2 en 6 maart (geweest), vandaag, 10, 14, 15, 20, 22, 24, 29 en 30 maart en op 3, 5 en 7 april. De VWOV benadrukte juist dat staken geen zin heeft en riep maandag op om de puzzel opnieuw te leggen, maar niet onder druk van ultimatums of stakingen. Ook staatssecretaris Heijnen roept vandaag op om te stoppen met staken en om de tafel te gaan. "Dit in het belang van de reiziger." De FNV wijst er daarentegen juist op dat die reiziger belang heeft bij de stakingen, omdat de actievoerders ook staan voor een betere dienstregeling.
De geplande stakingsdag op 15 maart, de dag van de verkiezingen, laat de gemoederen extra hoog oplopen. Heijnen vraagt de vakbonden "met klem" om in ieder geval niet op 15 maart te staken. "Staken is een belangrijk grondrecht, maar stemmen is dat zeker ook." Ook de VWOV wijst erop dat mensen die om te stemmen afhankelijk zijn van het ov hier de dupe van zijn. Volgens de FNV willen de meeste actievoerders doorstaken, maar het officiële besluit moet nog genomen worden. Dat volgt waarschijnlijk deze week.
Ondertussen is de stakingsbereidheid onder de medewerkers in het streekvervoer onverminderd groot, zegt Lutz Kressin van de vakbond FNV. "Deze week staken er evenveel mensen als vorige week. Het is ondertussen zover dat actievoerders zeggen: ik eet liever gras dan dat ik nu opgeef."
De staking heeft betrekking op een cao die geldt voor zo'n 13.000 medewerkers, voornamelijk buschauffeurs.