Utrechtse kiezer verdeeld over windmolens: 'Ik ben voor groene energie, maar op zee'

Ook in Woerden zijn tegenstanders van windmolens.
Ook in Woerden zijn tegenstanders van windmolens. © RTV Utrecht / Peter Knieriem
Nieuwer ter Aa/Utrecht - Windmolens en duurzame energie zijn meer dan ooit een verkiezingsthema bij de komende Provinciale Statenverkiezingen. De mogelijke komst van de turbines leidt tot veel discussie en de Utrechtse kiezer lijkt sterk verdeeld. RTV Utrecht spreekt op Green Energy Day met uitgesproken voor- en tegenstanders.
In het Kieskompas luidt een van de stellingen: 'In de provincie Utrecht moeten meer windmolens komen'. 39,7 procent is het daarmee eens, 36,2 procent niet. De rest is neutraal of heeft geen mening.
Als Guido van Loenen het Kieskompas heeft ingevuld, zal hij ongetwijfeld voor 'eens' hebben gekozen. De Utrechter is voorzitter van Rijne Energie, een club die probeert de komst van windmolens te realiseren in polder Rijnenburg. "Zes of zeven, misschien zelfs acht windmolens", zegt hij. Van Loenen is al jaren bezig met de procedure en hoopt dat de lokale politiek snel ja zegt tegen het plan.
Door er zelf eigenaar van te zijn, heb je zelf een stem in waar ze bijvoorbeeld komen te staan.
Windmolenfan Guido van Loenen
Rijne Energie is een lokale energiecorporatie. Ongeveer 750 inwoners uit Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein zijn erbij aangesloten. Samen proberen ze de komst van windmolens in Rijnenburg zo goed mogelijk te regelen. Maar waarom laat je het bouwen van windmolens niet over aan commerciële bedrijven of de overheid? "Om er zelf invloed op te hebben", zegt Van Loenen. "Door er zelf eigenaar van te zijn, heb je zelf een stem in waar ze bijvoorbeeld komen te staan."
De locatie is inmiddels bepaald. Van Loenen ging daarbij naar eigen zeggen niet over één nacht ijs: "We hebben geregeld dat de windmolens uit gaan als slagschaduw op een woning valt." Al dat overleggen en lobbyen is een proces van de lange adem, maar het is het dubbel en dwars waard, vindt Van Loenen. "Ik denk dit veel beter is dan wanneer grote bedrijven hier komen om geld te verdienen aan een windmolen."

Stemadvies

Ivo Thonon is ook aangesloten bij Rijne Energie. In het kader van de verkiezingen deed hij onderzoek naar de windmolenambities van politieke partijen. Zijn stemadvies luidt: ChristenUnie. "Zij hebben duurzame energiedoelen, willen het coöperatief doen met inwoners én zijn voor het opwekken van lokale energie. Op alle vlakken scoren ze een 10." De windmolenfan moet volgens Thonon zeker niét stemmen op de PVV, JA21, FvD of BVNL. "Zij willen terug naar kolen en gas, want klimaatverandering is volgens hen een hoax."
© RTV Utrecht / Peter Knieriem
Anco Goldhoorn uit Vinkeveen is juist geen fan van windmolens. "Ik ben voor groene energie, maar op zee." Goldhoorn was in het verleden wethouder in De Ronde Venen namens de lokale partij Ronde Venen Belang. Anno 2023 strijdt hij tegen de komst van windturbines in de polders bij Nieuwer ter Aa, langs de A2. Zijn strijd voert hem zelfs naar de rechtbank, waar hij probeert te voorkomen dat de provincie gemeentes kan dwingen windmolens neer te zetten.
Goldhoorn heeft een heel ander stemadvies: ga niet voor GroenLinks, D66, CDA, PvdA of ChristenUnie. Die partijen vinden dat de provincie moet kunnen ingrijpen als gemeentes geen windmolens op hun grond willen. Een slecht plan, vindt Goldhoorn: "Ik hoop dat mensen nadenken."
Er is geen nut en noodzaak om extra windmolens te bouwen.
Actievoerder en oud-politicus Anco Goldhoorn
Geen enkele andere provincie heeft zo weinig windmolens als Utrecht, namelijk vijftien. Maar volgens Goldhoorn is dat meer dan genoeg. Hij zegt dat landelijk de komende jaren zó veel windmolens worden gebouwd, dat veel meer groene energie wordt opgewekt dan volgens de klimaatdoelen nodig is. "Dus is er geen nut en noodzaak meer om extra windmolens te bouwen."
De Vinkevener vreest voor de schadelijke gezondheidseffecten van windmolens, in het bijzonder als ze geluid produceren met een lage frequentie. "Kinderen kunnen er permanent IQ-verlaging van krijgen", zegt Goldhoorn op basis van onderzoeken die hij heeft gelezen. Overigens is het RIVM niet overtuigd van die stelling. Het onderzoeksinstituut heeft meerdere internationale studies bekeken, maar vindt (nog) geen bewijs voor de stelling van Goldhoorn.

2 maart is Green Energy Day. Die datum is niet willekeurig: als we alle in Nederland geproduceerde duurzame energie achter elkaar zouden gebruiken, is 2 maart de dag dat alles 'op' is voor dit jaar. Dat zegt althans de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie, die de dag in het leven heeft geroepen. Onze provincie doet het slechter dan andere provincies, zegt de vereniging, want bij ons was de 'voorraad' al op 15 februari op.