GGD Regio Utrecht voert 16 PCR-testen uit op laatste dag in teststraat: 'Einde van een tijdperk'

© RTV Utrecht
Utrecht - In een verlaten teststraat komt een jongen binnengelopen. Hij kijkt een beetje verbaasd boven zijn mondkapje uit wanneer hij hoort dat hij de allerlaatste is die in de provincie Utrecht een PCR-test krijgt in een teststraat. "Ik heb volgens mij wel echt corona. Het virus is nog niet weg." Wanneer de test erop zit slaken de medewerkers van de GGD Regio Utrecht een diepe zucht. Het zit erop. Vanaf morgen kan je nergens in de provincie nog naar een teststraat voor een coronatest. Als je toch een PCR-test nodig hebt dan komt de GGD vanaf nu bij je thuis.
"Het is toch het einde van een tijdperk, dat de vaste testlocaties gaan sluiten", vertelt arts infectieziektebestrijding Putri Hintaran. "Op het hoogtepunt haalden we ongeveer vijftienduizend testen per dag in de provincie. Vandaag zijn het er zestien."
GGD Regio Utrecht voert 16 PCR-testen uit op laatste dag in teststraat: 'einde van een tijdperk'
Het is morgen precies drie jaar geleden dat de eerste coronabesmetting in onze provincie werd ontdekt. Een inwoner van Houten bleek positief te testen op het virus. Bijna niemand had toen door wat een enorme gevolgen dit zou veroorzaken. Burgemeester Gilbert Isabella van Houten probeerde die dag de rust nog te bewaren voor de microfoon van RTV Utrecht.
"Eigenlijk gaat het gewone leven hier gewoon door. Het is een nieuwe griep en we kunnen gewoon door met alle dagelijkse dingen die we gewend zijn."
Maar dat bleek toch anders te zitten. Utrechters kregen te maken met lockdowns en op een gegeven moment zelfs met een avondklok. Een enorme inbreuk op het dagelijkse leven. Volgens de gerenommeerde Johns Hopkins University, die alle data rondom corona verzamelt, stierven er tot vandaag 23,707 Nederlanders aan het virus. Wanneer je nu door de winkelcentra in onze provincie loopt kan je je bijna niet voorstellen dat we op het hoogtepunt van de pandemie amper naar buiten gingen en fysiek contact volledig vermeden.

Alle hens aan dek

Vanaf het moment dat corona zijn intrede deed in Nederland is het alle hens aan dek geweest voor de GGD Regio Utrecht vertelt dokter Hintaran.
"Toen we net van het bestaan van het virus wisten, gingen we bij mensen aan huis testen. Op een gegeven moment zijn we teststraten op gaan zetten waar je met je auto doorheen reed. We dachten toen dat dit het veiligst was voor onze medewerkers. Het was een enorme operatie en op het hoogtepunt werkten er in onze provincie achtduizend mensen bij de GGD aan de coronabestrijding."
Dat is nu totaal anders. In de teststraat zijn drie medewerkers van de GGD aanwezig. "Het was een heftige periode," zegt de receptionist tegen de man die net de laatste test afnam. "Ik ben blij dat het klaar is."

Nog wel testmogelijkheden

De vaste testlocaties zijn nu gesloten, maar soms is een officiële test nog steeds nodig. Bijvoorbeeld wanneer je door een coronabesmetting niet op vakantie kunt en je reisverzekering moet aanspreken, of wanneer je onder een kwetsbare doelgroep valt. Dat kan nog steeds. De GGD zet vanaf nu mobiele testteams in die op afspraak bij je thuis komen om de test af te nemen.
De NAAT-testen (voorheen PCR) aan huis kunnen telefonisch worden ingepland op 030- 6305400. Dit kan van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 en 17.00 uur, en in het weekend en op feestdagen tussen 09.00 uur en 12.00 uur. Online een afspraak maken is niet mogelijk. Mobiele teams zullen van maandag tot en met zondag paraat staan om aan de testvraag te voldoen.