Tijdelijke HPV-vaccinatielocatie op de Uithof

© RTV Utrecht
Utrecht - De GGD opent een pop-up vaccinatielocatie op het Utrecht Science Park. Studenten van de Utrechtse universiteit, hogeschool en mbo-instellingen kunnen hier in maart gratis gevaccineerd worden. Het is onderdeel van de 2023 HPV-vaccinatiecampagne.
De vaccinatielocatie is op vier dagen open: 9, 10, 14 en 15 maart. Wie geprikt wil worden, hoeft geen afspraak te maken. Studenten kunnen tussen 10.00 en 17.00 uur komen. De GGD zal in de bovenruimte van de bibliotheek zitten op de Heidelberglaan.
De pop-up locatie is onderdeel van een inhaalcampagne van de Rijksoverheid voor iedereen die tussen 1996 en 2003 is geboren. Die kunnen heel 2023 gratis het HPV-vaccin krijgen. De GGD heeft in de regio vier vaste locaties in Utrecht, Woerden, Amersfoort en Veenendaal.
HPV is een besmettelijk en seksueel overdraagbaar virus. Ongeveer acht op de tien mensen wordt in zijn leven besmet, maar meestal ruimt het lichaam dit zelf op. In sommige gevallen kan het HPV-virus zoveel cellen beschadigen dat het kanker kan veroorzaken. Op jaarbasis gebeurt dat bij ongeveer 1.100 vrouwen en 400 mannen. Het HPV-vaccin kan je beschermen tegen een aantal soorten kanker.