Actievoerders zetten Portaal 'te koop' in strijd tegen de verkoop van sociale huurwoningen

Mustapha Eaisaouiyen en zijn dochter Alaysa (16): 'Ik sta hier voor mijn toekomst'
Mustapha Eaisaouiyen en zijn dochter Alaysa (16): 'Ik sta hier voor mijn toekomst' © Milou Vollebregt
Utrecht - Een tiental demonstranten in rode hesjes heeft vanmiddag het gebouw van woningcorporatie Portaal ‘te koop’ gezet. Ze willen dat Portaal stopt met het verkopen van sociale huurwoningen, omdat daar nu al een groot tekort aan is. Portaal zelf zegt niet anders te kunnen.
Terwijl medewerkers van Portaal koffie uitdelen, verzamelt een groepje demonstranten zich voor het gebouw van de woningcorporatie. Ze zijn te herkennen aan de rode hesjes met de tekst ‘woonprotest Utrecht’, een organisatie van verschillende stichtingen, bewonerscommissies en politieke partijen. Hun eis is duidelijk: de verkoop van sociale huurwoningen moet per direct stoppen. Om hun boodschap kracht bij te zetten, plaatsen ze verkoopborden voor het gebouw.

Woningtekort voor kwetsbaren

Thijs de Bekker, woordvoerder en initiatiefnemer van Woonprotest Utrecht, vertelt waarom ze actievoeren. “Een paar weken geleden is bekend geworden dat er volgend jaar in Utrecht vijfhonderd woningen tekort zijn voor kwetsbaren. Toch gaan corporaties door met de verkoop van sociale huurwoningen.”
Met de aankomende prestatieafspraken tussen de gemeente en woningcorporaties willen ze de druk opvoeren. “Ik hoop dat Portaal laat zien dat ze hun hart op de goede plek hebben en aankondigen dat ze ermee ophouden.”

Voor de toekomst

Onder de demonstranten zijn Mustapha Eaisaouiyen en zijn dochter Alaysa (16). Ze zijn vanuit Rotterdam gekomen om de actie te ondersteunen en maken er een vader-dochterdag van. “Voor jongvolwassenen en kinderen is er straks geen sociale huurwoning meer te vinden. Als ze achttien jaar worden moeten ze zich meteen inschrijven om daarna nog tien jaar bij papa en mama te wonen. Als ze een beetje geluk hebben kunnen ze hierna eindelijk een sociale huurwoning vinden”, zegt Mustapha.
Hij hoopt dat Portaal twee keer nadenkt voordat ze een woning verkopen. “Het onderwerp gaat veel mensen aan het hart.” Voor Alaysa is het haar eerste demonstratie. Ze is hier voor haar toekomst. “Ik wil later graag een betaalbare woning.”

Inzetten op groei

Ook woningcorporatie Portaal wil meer betaalbare sociale huurwoningen, vertelt Reijnder Jan Spits, manager Volkshuisvesting. “We willen inzetten op groei, maar hier heeft de woningcorporatie geld voor nodig. Daarom verkopen wij mondjesmaat een aantal sociale huurwoningen. Dit jaar zijn dat er dertig.”
Volgens hem is een manier om nieuwbouw te kunnen financieren. “Op lange termijn levert de verkoop van één sociale huurwoning middelen op om twee nieuwe woningen te kunnen bouwen.” Daarnaast wordt het geld ook ingezet voor verduurzaming en om de huren betaalbaar te houden, vertelt Spits.
© Julian Fillekers
Het stoppen met de verkoop van sociale huurwoningen zorgt bij Portaal dan ook voor een gat in de financiën. “Als de gemeente dit wil, is de vervolgvraag hoe we dit gaan opvullen. Deze vraag kunnen we bij de gemeente neerleggen.”
De demonstranten en Portaal streven hetzelfde doel na, benadrukt Spits. “Er moet veel meer sociale huur in de stad komen. Daar zou ik alle energie en aandacht op willen richten, zodat we snel iets kunnen doen aan het terugdringen van de wachtlijsten.”