Kamervragen over afgelast Bevrijdingsfestival Utrecht: 'Vrijheid vieren in deze tijd belangrijk'

Het bevrijdingsfestival in 2022
Het bevrijdingsfestival in 2022 © RTV Utrecht / Hannah Cammeraat
Utrecht - De VVD in de Tweede Kamer heeft vragen gesteld aan de staatssecretaris over het niet doorgaan van het Bevrijdingsfestival in Utrecht. Dat festival wordt sinds jaar en dag op 5 mei gehouden in park Transwijk, maar voor het eerst in 30 jaar gaat het niet door. De financiële risico’s zijn te groot om het evenement door te laten gaan, liet het bestuur eerder weten.
Kamerleden Simons en Van Strien willen weten hoe de staatssecretaris 'zich gaat inspannen om het voortbestaan van Bevrijdingsfestivals te garanderen'. Ook vraagt het duo zich of het juist in deze tijd, met de oorlog in Oekraïne, niet belangrijk is de vrijheid in eigen land te vieren. "Kan u aangeven hoe u tegen het vieren van onze vrijheid in relatie tot de huidige oorlog aankijkt?"

Crowdfunding

In de vragen van de VVD staat verder te lezen dat gemeente en provincie 'een voldoende financiële bijdrage konden leveren in het ‘goed-weerscenario’, maar dat het financiële risico in een ‘slecht-weerscenario’ met weinig publiek niet gecoverd zou zijn'. De VVD-fractie vraagt zich af of de staatssecretaris die risico's mogelijk wel kan afdekken.
Ondertussen wordt met een crowdfundingsactie geprobeerd genoeg geld op te halen om de het festival toch door te laten gaan. "Verbinding, saamhorigheid en vrijheid. Dát is Bevrijdingsfestival Utrecht. Een plek die voor iedereen uit onze prachtige stad toegankelijk is", zegt de initiatiefnemer van de crowdfunding. De donaties druppelen binnen, maar van het streefbedrag van 52.000 euro is slechts een kleine 4000 euro opgehaald.