Ozoninstallatie verwijdert medicijnresten uit afvalwater in Houten

Een van de locaties waar een verhoogde concentratie van de legionellabacterie werd aangetroffen.
Een van de locaties waar een verhoogde concentratie van de legionellabacterie werd aangetroffen. © RTV Utrecht / Michael van Houwelingen
Utrecht - Bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Houten is vandaag een ozoninstallatie in gebruik genomen die medicijnresten uit afvalwater haalt. Daardoor vloeit er voortaan veel schoner water naar het Amsterdam-Rijnkanaal, meldt Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR).
Medicijnresten in het water zijn zeer schadelijk voor dieren en planten en maken het bereiden van water tot drinkwater steeds duurder. Uit onderzoek van het RIVM blijkt bovendien dat steeds meer medicijnresten in afvalwater terechtkomen. Waterschappen en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zijn daarom al jaren bezig om methodes te bedenken die de resten uit het water zuiveren.

Effectief en goedkoper

HDSR is naar eigen zeggen het eerste waterschap dat een ozoninstallatie in gebruik heeft genomen bij een rioolwaterzuivering. Voorheen werd al geëxperimenteerd met zuivering door ozon, vaak in combinatie met uv-licht of actieve koolstof. Maar volgens het hoogheemraadschap is het gebruik van alleen ozon effectief en veel goedkoper dan de uitgeprobeerde combinatiemethodes. Ozon breekt medicijnresten in het water af en zet die om naar andere stoffen, die veel makkelijker verwerkbaar en afbreekbaar zijn.
Ook in andere plaatsen in Nederland lopen proeven met het verwijderen van medicijnresten uit afvalwater. Daarvoor wordt onder meer oxidatie uitgetest, toevoegen van koolpoeder aan de zuivering en zuiveren met extra micro-organismen. Aan de medische en farmaceutische kant wordt tevens geprobeerd met beter afbreekbare of minder schadelijke medicijnen te werken.
Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft meebetaald aan de bouw van de ozoninstallatie in Houten.