Utrecht komt met podcast over eigen slavernijverleden: tijdreis van drie eeuwen tijdens wandeling

Keti Koti-voorzitter Leroy Lucas bij een ornament uit de koloniale tijd.
Keti Koti-voorzitter Leroy Lucas bij een ornament uit de koloniale tijd. © RTV Utrecht
Utrecht - Een jaar geleden bood de stad Utrecht excuses aan voor het eigen slavernijverleden. Vandaag komt de gemeente met een podcast om sporen van die geschiedenis zichtbaar te maken. Samen met een plattegrond wandelt de luisteraar vanaf langs historische plekken.
"In zo'n anderhalve kilometer maken luisteraars een tijdreis van drie eeuwen", licht wethouder Linda Voortman (diversiteit en inclusie) toe. "Het slavernijverleden van Utrecht is sterk verweven met de geschiedenis van de stad, maar vaak onzichtbaar. Ik vind het belangrijk dat we mensen hiermee op een laagdrempelige manier mee kunnen nemen in dit verleden."
De podcast ‘Volg de Utrechtse sporen’ is gemaakt door Nancy Jouwe en Tessa Hofland. Rond de jaarlijkse Keti Koti op 30 juni komen er nog twee, verdiepende, afleveringen. Dan krijgt Utrecht ook een monument over het trans-Atlantisch slavernijverleden in het Griftpark. Het monument gaat een centrale plek vormen voor de jaarlijkse herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij in Suriname en het Caribisch deel van Nederland.
De gemeente heeft vorig jaar een subsidie beschikbaar gesteld voor activiteiten die bijdragen aan kennis en bewustwording over het slavernijverleden en de doorwerking hiervan. Er zijn 21 aanvragen binnengekomen waarvan twaalf activiteiten zijn goedgekeurd door de gemeente.
Voorbeelden daarvan zijn de zogenoemde ‘generatiegesprekken’ met nazaten van tot slaaf gemaakten, verschillende exposities, een muzikale theatervertelling van het Zuilense Fanfarecorps en een ‘Indaba’, naar voorbeeld van de Truth and Reconciliation Commission in Zuid Afrika na het opheffen van apartheid.