Carillon Domtoren gerestaureerd, stadsbeiaardier wijkt uit naar Nicolaïkerk

© RTV Utrecht / Carmen Nelissen
Utrecht - Er zal de komende maanden geen muziek klinken vanaf de Domtoren in Utrecht: het carillon is buiten gebruik vanwege een restauratie. De werkzaamheden beginnen aanstaande maandag en duren naar verwachting tot begin juni.
In deze periode zullen Utrechters de slagen op het hele en halve uur dus even moeten missen. Ook het automatisch kwartierspel en het zaterdagse carillonspel gaan tot het einde van de restauratie niet door.

Handspel, klepels en klavier

De restauratie richt zich met name op herstel van de mechaniek voor het handspel, de klepels en het klavier, zo laat de gemeente Utrecht weten. De 50 klokken van het carillon, waarvan 34 uit de zeventiende eeuw, zijn nog in uitstekende staat en hoeven daarom niet gerestaureerd te worden. Klokkengieterij Eijsbouts uit Asten voert de restauratie uit.
Aanstaande zaterdag zal het carillon voorlopig voor het laatst te horen zijn als stadsbeiaardier Malgosia Fiebig tussen 11.00 en 12.00 speelt. Tijdens de restauratie zullen de zaterdagse bespelingen van 11:00 tot 12:00 uur gegeven worden op het Hemonycarillon van de Nicolaïkerk.