Utrechtse zamelt hulpgoederen in voor getroffen huisdieren in aardbevingsgebied: 'Ik heb meer met dieren dan met mensen'

Jaouad Ouari, vrijwilliger Nabil en Francis Venus.
Jaouad Ouari, vrijwilliger Nabil en Francis Venus. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Utrecht - Francis Venus is een inzamelingsactie gestart voor huisdieren die zijn getroffen door de aardbeving in Turkije. De Utrechtse heeft een eigen hondentrimsalon en deed een oproep op haar Facebookpagina, waarna ze honderden kilo's aan voeding, dekens en mandjes ontving. Vrijdag moet de eerste vrachtwagen met spullen richting het rampgebied vertrekken.
"Na de aardbeving dacht iedereen als eerste aan de mensen, maar vlak daarna dacht ik toch heel snel aan de beestjes", vertelt Francis van Trimsalon & Boutique Francis. "Ik werk natuurlijk niet voor niets in een hondentrimsalon. Over het algemeen heb ik persoonlijk ook meer met dieren dan met mensen. Ze zijn veel eerlijker: als een hond jou niet leuk vindt, dan gromt 'ie gelijk tegen je."

Stichting helpt

En zo ontstond het idee van een inzamelingsactie voor huisdieren in het getroffen gebied. Daarvoor werkt ze samen met Stichting Lijn 1, een organisatie die elf jaar geleden werd opgericht door een groep Utrechtse buschauffeurs die liefdadigheidswerk verrichtte. Dat gaf destijds zo veel voldoening dat ze besloten ook grotere projecten op te pakken.
"De stichting staat voor liefdadigheid", vertelt oprichter Jaouad Ouari. "We helpen mensen die in nood zitten, dus gezinnen en weeskinderen. Maar we helpen ook in gebieden waar waterschaarste is, daar komen wij dan waterputten realiseren. We helpen ook MS-patiënten zodat zij alsnog hun behandeling kunnen krijgen."

Vervoer naar Turkije

Inmiddels is de inzamelingsactie een groot succes. "Er is echt voor honderden kilo's aan spullen binnengekomen, zowel bij mij als bij Lijn 1. Ik ben er heel blij mee, maar het is hier wel een beetje een rommeltje", vertelt Francis. "Maar het is voor het goede doel." Het is zelfs maar een gedeelte van de opbrengst. "Bij een vriendin in Doetinchem staat ook nog veel, zij komt dat donderdag hierheen brengen. En we hebben ook nog donaties ontvangen die we gebruiken voor het transport die kant op."
Voor het transport van de spullen kunnen Francis en de stichting rekenen op de hulp van juffrouw Esra van basisschool de Klopvaart in Utrecht. "De kinderen van een van onze buschauffeurs gaat daar naar school. Esra heeft ons toen in contact gebracht met Turkan, de moeder van een van de kinderen. Zij hebben voor ons het vervoer naar IJmuiden geregeld", aldus Ouari.
"Wij willen natuurlijk dat de spullen 100 procent goed terechtkomen", vertelt vrijwilliger Nabil van de stichting. "Het wordt vanaf Utrecht naar IJmuiden gebracht, daar wordt het overhandigd aan een grote vrachtwagen en die gaat naar Turkije. Daar worden spullen vervolgens gedistribueerd." Ouari vult aan: "Vanuit Istanbul wordt het gecoördineerd en gedistribueerd naar de gebieden waar het 't hardst nodig is."
Het doneren van spullen voor huisdieren kan nog tot vrijdag.