Kinderhartchirurgie UMC Utrecht geeft zich nog niet gewonnen: ‘De barricade op!’

© RTV Utrecht
Utrecht - Het UMC Utrecht legt zich nog niet neer bij de beslissing om de kinderhartchirurgie-afdeling te sluiten. Het ziekenhuis werkt momenteel aan een zienswijze om zorgminister Ernst Kuipers ervan te overtuigen dat de Utrechtse afdeling absoluut niet dicht mag en beraadt zich nog op andere mogelijke acties.
Kuipers maakte begin deze week bekend dat de kinderhartchirurgie in Nederland geconcentreerd wordt in Rotterdam en Groningen. Dat betekent dat de academische ziekenhuizen in Utrecht, Leiden en Amsterdam op termijn moeten moeten stoppen met de operaties, tot grote teleurstelling van de ziekenhuizen.
De Utrechtse chirurg Hanna Talacua - één van de weinige mensen in Nederland die de meest ingewikkelde hartoperaties bij kinderen uitvoert - vindt het besluit onbegrijpelijk. Volgens haar denkt de minister onterecht dat de verschillende ziekenhuizen met kinderhartchirurgie dezelfde kwaliteit leveren. "Maar dat is niet zo. Het is al jaren zo dat Utrecht heel moeilijke operaties doet, waarbij heel weinig kinderen complicaties krijgen en weinig kinderen overlijden. Hoe goed de andere centra ook zijn, de aantallen liggen bij hen anders", stelt ze.

Lawaai maken

Dat het UMC Utrecht nu de afdeling moet sluiten van de minister, maakt haar dan ook boos. "Ik wil echt de barricade op. Dat doe ik voor de kinderen. Wij zijn heel actief met het benaderen van politici, zowel lokaal als van de regering. We willen veel lawaai maken. We gaan zelf naar Den Haag om ons standpunt uit te leggen en doen er echt alles aan om op te komen voor de kinderen."
Want volgens Talacua komt door het besluit de kwaliteit van zorg in het geding. "Wij doen sommige hoogcomplexe operaties maar 1 keer per jaar. Je wil als arts eerst een paar keer met een andere arts meekijken bij zo'n operatie voordat je die zelf uitvoert. Voordat de kwaliteit van de zorg die wij leveren net zo hoog is als in een ander ziekenhuis, moet je dus langdurig investeren. In die tijd breng je kinderen dus meer in gevaar", vindt Talacua.
Aanstaande woensdag wordt de keuze van de minister in de Tweede Kamer besproken.