OM eist levenslang tegen Saïd R., vermeende rechterhand van Ridouan T.

© RTV Utrecht
Utrecht - Als het aan het Openbaar Ministerie ligt verdwijnt Saïd R. uit Utrecht, één van de hoofdverdachten in het liquidatieproces Marengo, levenslang achter de tralies. R. wordt onder meer verdacht van betrokkenheid bij meerdere moorden en pogingen daartoe, en leidinggeven aan een criminele organisatie. Vandaag hoorde hij een levenslange gevangenisstraf tegen zich eisen.
Tegen vijf andere verdachten in het omvangrijke Marengo-proces, onder wie Ridouan T. uit Vianen, is eerder al levenslang geëist. Het proces tegen R. loopt achter op de rest. Dit komt onder meer door een advocatenwissel en omdat hij tot eind 2021 vastzat in Colombia. Hier werd hij in februari 2020 gearresteerd nadat hij jarenlang internationaal werd gezocht.
R. was vandaag in de rechtbank in Amsterdam aanwezig toen het Openbaar Ministerie de strafeis bekendmaakte. Hij keek vooral de andere kant op terwijl de officier van justitie het woord voerde. "Belachelijk allemaal weer", zei hij nadat de levenslange strafeis was uitgesproken. R. ontkent iedere betrokkenheid.
Zijn advocaten zullen waarschijnlijk in mei aan de beurt komen. De verwachting is dat zij vijf tot zes dagen nodig hebben voor hun pleidooi. De rechtbank is van plan om in oktober uitspraak te doen.
Het liquidatieproces Marengo draait om een reeks moorden en moordpogingen. Volgens het Openbaar Ministerie waren Ridouan T. en Saïd R. de leiders van een "volstrekt gewetenloze organisatie".
Belangrijk bewijs in de zaak komt van onderschepte berichten over criminele handelingen uit telefoons van de verdachten. Maar de zaak kwam pas echt aan het rollen nadat kroongetuige Nabil B. zich bij justitie had gemeld. De Utrechter legde belastende verklaringen af over meerdere verdachten, in ruil voor strafvermindering.
Een week nadat in maart 2018 naar buiten kwam dat hij verklaringen had afgelegd, werd zijn broer doodgeschoten. In 2019 is zijn advocaat Derk Wiersum doodgeschoten en in juli 2021 vertrouwenspersoon Peter R. de Vries. Deze moorden maken geen onderdeel uit van het Marengo-proces, maar worden wel als onlosmakelijk onderdeel van het geheel gezien.