OM eist vandaag straf tegen Saïd R., vermeende rechterhand van Ridouan T.

Archief.
Archief. © RTV Utrecht / Timo Anceaux
Utrecht - Het Openbaar Ministerie (OM) komt vandaag met de strafeis tegen de Utrechter Saïd R., één van de hoofdverdachten in het liquidatieproces Marengo. Tegen medeverdachten, onder wie Ridouan T. uit Vianen, is vorig jaar al een straf geëist. De zaak tegen R. loopt achter op de rest, onder meer omdat hij vastzat in Colombia toen de strafzaak tegen de rest al was begonnen.
Dinsdag vond er een voorbereidende zitting in de zaak van R. plaats. Zijn advocaten vroegen daar of het requisitoir vandaag, het betoog van het OM waarin een strafeis wordt uitgesproken, wel door kon gaan. Dit omdat er nog meerdere losse eindjes zouden zijn. Eén van de kwesties die nog speelt gaat over de voorwaarden waaronder Colombia R. aan Nederland heeft uitgeleverd. Zijn advocaten zeggen dat de autoriteiten in Colombia R. uitleverden onder de voorwaarde dat hij geen levenslange gevangenisstraf zou krijgen. Het OM, dat waarschijnlijk de langste straf gaat eisen, zegt dat dit niet klopt. Het is nog altijd niet duidelijk hoe dit zit.
De rechter vindt dat het requisitoir gewoon kan doorgaan. Als er later nieuwe informatie komt, zal daar naar gehandeld worden, stelt de rechter.

Arrestatie

R. is in februari 2020 opgepakt in Colombia, nadat hij jarenlang internationaal werd gezocht. Eind 2020 is hij aan Nederland uitgeleverd. Tegen Ridouan T. en andere medeverdachten in het Marengo-proces is een levenslange gevangenisstraf geëist.
Naar verwachting volgt in oktober de uitspraak in de zaken van alle verdachten.