Utrechtse gemeenteraad luidt noodklok over wooncrisis voor kwetsbaren

© De Nieuwe Defensie / BPD
Utrecht - De Utrechtse gemeenteraad is nagenoeg unaniem dat er met spoed iets moet gebeuren om de woningnood voor kwetsbare inwoners aan te pakken. Dat bleek vandaag tijdens een commissievergadering in de Utrechtse raad. Alle partijen gaven aan dat een oplossing voor deze woningnood heel urgent is. Alleen de PVV was niet bij het debat aanwezig.
Ook het college van B&W is zich bewust van deze crisis binnen de wooncrisis. "Het gaat bijvoorbeeld over jongeren die hun jeugd hebben doorgebracht in pleeggezinnen en jeugdzorginstellingen en het nu zelf moeten regelen, maar ook over nieuwkomers in Utrecht die een verblijfsvergunning hebben gekregen (statushouders), mensen die noodgedwongen in de maatschappelijke opvang hebben moeten verblijven en mensen die na een moeilijke periode in hun leven weer klaar zijn om zelfstandig te wonen", schrijft het college in een brief aan de raad. "Een deel van deze mensen dreigt door het gebrek aan huisvestingsmogelijkheden in 2023 tussen de wal en het schip te vallen."

Tal van oplossingen

Tijdens het debat kwamen tal van oplossingen voorbij, maar geen één is het alles omvattende idee dat de crisis oplost. Zo wil PvdA particuliere huizenverhuurders verplichten om meer kwetsbare Utrechters woonruimte te bieden. Dat moet door het particulier verhuren van huizen ‘te vergunnen’. Dat wil zeggen dat je een vergunning moet aanvragen bij de gemeente als je een huis wilt verhuren. Bij zo’n aanvraag kan je dus eisen stellen, en dus verlangen dat er plek is voor bijvoorbeeld statushouders.
De ChristenUnie gelooft heel erg in tijdelijke woningen. Daarvan komen er de komende jaren enkele duizenden. Woningcorporatie WoonIn (het oude Mitros) heeft zelfs aangeboden op korte termijn duizend extra tijdelijke woningen neer te zetten. Maar daarvoor heeft WoonIn wel de hulp van de gemeente nodig, al was het alleen maar om een plek aan te wijzen.
Rik van der Graaf (ChristenUnie) lepelde uit de losse pols een aantal plekken op: "De nog niet uitgegeven kavels op Papendorp en het Strijkviertel, De ruimte rondom station Lunetten. De ruimte op Maarschalkerweerd en delen van de Merwedekanaalzone, waar we pas op het laatst gaan ontwikkelen", zei Van der Graaf tegen de wethouder. Om er aantal bijzondere plekken aan toe te voegen: "Parkeerplaatsen, die niet of grotendeels niet worden gebruikt zoals bij sportpak Elinkwijk in Noord Zuilen of van de Jaarbeurs."

Polder Rijnenburg

Andere partijen zoals BIJ1 pleiten voor het gedogen van het kraken van leegstaande panden. Het CDA wil dat er tijdelijke woningbouw gerealiseerd wordt in Polder Rijnenburg. Een andere oplossing die door veel partijen genoemd wordt is het zogenoemde 'optoppen', dat wil zeggen om bovenop bestaande bouw nog één of meer extra verdiepingen te bouwen. Lisanne Snippe van de Partij voor de Dieren wil dat met "met circulaire restmaterialen en zonnepanelen."
D66 wil de lat een stuk lager leggen. Als het aan Maarten Koning ligt dan kunnen eerdere eisen op het gebied van diervriendelijkheid, biodiversiteit en duurzaamheidseisen ter discussie gesteld worden, als daarmee snelheid gemaakt kan worden. "Heb geen taboes", zei hij. Die opmerking was tegen het zere been van het CDA, de Partij voor de Dieren en Volt.
Op dit moment wordt 30 procent van alle sociale woningen die op de markt komen, ter beschikking van de kwetsbaren gesteld. Diverse partijen willen dat percentage oprekken naar 35 procent of 40 procent. Myrthe Minnaert van BIJ1 gaat daarin het verst. Het commissielid van BIJ1 pleitte er voor om zelfs 100 procent van alle sociale woningen aan de kwetsbaren aan te bieden. Ook vindt BIJ1 dat alle woningen in de stad eigenlijk voor de sociale sector zouden moeten zijn. Minnaert kreeg daarbij stevig tegengas van wethouder De Vries, die zich afvroeg of BIJ1 wel inclusief denkt als hele grote groepen van de samenleving worden buitengesloten op de woningmarkt.
Dit debat doet ertoe! Het raakt mij persoonlijk, ik kom dagelijks in contact met inwoners van deze stad die in nood zijn
Wethouder Dennis de Vries (PvdA)
Andere oplossingen zijn om het splitsen van woningen makkelijker te maken en om de permanente woningbouw te versnellen. Ook zou de netto oppervlakte van nieuwe woningen verkleind moeten worden. En er zou een Utrechtse Woonraad opgericht moeten worden. En dan moeten lege kantoren, winkels en zorggebouwen ingezet worden als tijdelijke woningen.

In nood

Wethouder Dennis de Vries (PvdA) is verantwoordelijk voor dit dossier. "Dit debat doet ertoe! Het raakt mij persoonlijk, ik kom dagelijks in contact met inwoners van deze stad die in nood zijn", zei hij tegen de raad. "Maar het gaat ook om de gewone Utrechter die jaren op zoek zijn naar een woning. Levens staan stil, mensen komen niet voorruit." Daarmee gaf hij aan dat er ook oog moet zijn voor de Utrechters die soms al meer dan tien jaar op een wachtlijst staan voor een woning, en dat de wooncrisis dus ook over de gewone man en vrouw gaat.
Een pasklare oplossing had de wethouder ook niet, maar binnen een paar weken komt hij met een voorstel over het snel realiseren van enkele duizenden tijdelijke woningen.