Utrecht voor 555: stamppot-drive-thru, moskeeën in actie en een belteam in Oog in Al

Provincie Utrecht/Utrecht - Negen dagen na de verwoestende aardbeving in Turkije en Syrië houden de Samenwerkende Hulporganisaties in Nederland hun actiedag voor Giro555. Terwijl veel ogen gericht zijn op bellende BN'ers die proberen zo veel mogelijk geld binnen te halen, zijn ook in onze provincie veel inzamelingsacties. Vooral moskeeën zetten zich in. Ook is in Utrecht een van de belteams gevestigd.
In de Ulu Moskee in de Utrechtse wijk Lombok waren ze vanochtend al vroeg in touw. Moskeevoorzitter Yücel Aydemir vertelt vlak na het ochtendgebed dat de gevolgen van de aardbeving diepe indruk hebben gemaakt op de moskeegangers. "Ik heb zelf geen familie wonen in het getroffen gebied", vertelt Aydemir. "Maar ik heb wel bekenden die geen contact krijgen met hun geliefden of familieleden zijn verloren."

'Praat met kinderen'

De ramp heeft ook veel invloed op kinderen, vertelt voorzitter Aydemir. "Kinderen hebben het er voortdurend over. Zij verwerken het op een andere manier als je met hen in gesprek gaat." Het er niet over hebben, kan gevolgen hebben, weet de moskeevoorzitter. "Dan gaan ze dit opslaan en dat kan later op een negatieve manier bovenkomen."
De Ulu Moskee heeft leden actief opgeroepen om geld in te zamelen voor de slachtoffers in Turkije en Syrië. De voorzitter laat weten dat er 'een goed bedrag' is opgehaald, maar kan niet aangeven hoeveel dat precies. "Het bedrag dat we hebben zal nog verhoogd worden, want de Marokkaanse moskeeën zijn ook aan het inzamelen."

Stamppot in Kamerik

In Kamerik gaan alle opbrengsten van de zogenoemde stamppot-drive-thru naar 555. Iedere woensdagmiddag wordt bij Buitenplaats Kameryck huisgemaakte stamppot verkocht. Een overblijfsel van de coronatijd, vertelt initiatiefnemer Marc Hagen. "Toen mochten we alleen op 1,5 meter afstand iets verkopen."
Vandaag gaan alle opbrengsten naar 555. Hagen hoefde niet lang na te denken of hij zou aansluiten bij de actie. En het lijkt aan te slaan, want een halfuur voor de opening staan de eerste auto's er al. "Het is aanschuiven. Gelukkig hebben we extra gemaakt. Dit belooft veel goeds."
Hier zijn geen BN'ers, maar wel toppers.
Iwan Dekker van het belteam van Kerk in Actie
Achter Giro555 zitten vele hulporganisaties. Een daarvan is Kerk in Actie. Die club heeft een eigen belteam in de Utrecht wijk Oog in Al, in het PKN-gebouw. Niet iedereen die geld wil doneren wordt doorverbonden met een BN'er, ze kunnen ook terechtkomen bij een van de vrijwilligers van Kerk in Actie. "Hier zijn geen BN'ers, maar wel toppers", zegt Iwan Dekker. "Mensen vanuit het hele land zijn hierheen gekomen om mensen te bellen."
De vrijwilligers krijgen mooie verhalen te horen. Een vrouw hangt net op met een schoolklas. Daar stond ze op speaker terwijl de juf vertelde dat de klas 30 euro wilde overmaken.
Kerk in Actie heeft meer connecties in Syrië dan in Turkije. Dus zet die club zich vooral voor dat land in. "Het is daar ramp op ramp op ramp. Met de oorlog die er al was", zegt Dekker.
© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel

Utrechtse Rami in het belteam

In het belteam in Hilversum zitten vandaag niet alleen BN'ers, ook de Syrische Utrechter Rami doet mee. Hij vluchtte zeven jaar geleden vanuit Syrië voor de oorlog en woont nu in de Utrechtse wijk Overvecht. Zijn broer en zus wonen in het rampgebied. "Gelukkig zijn ze nu veilig", zegt Rami tegen Radio M Utrecht. "Maar mijn broer zit vast, alle wegen zijn kapot dus hij kan nergens heen."
We spraken Rami eerder over de zorgen die hij had over zijn familie:

De aardbeving van ruim een week geleden trof het Turks-Syrische grensgebied. Het dodental staat op ruim 40.000, ruim 35.000 daarvan woonden in Turkije. Miljoenen mensen hebben hulp nodig omdat ze bijvoorbeeld hun huis kwijt zijn of omdat ze gebrek aan eten hebben. Vanavond werd bekend dat met de Giro555-actie al ruim 57 miljoen euro is opgehaald.