Directeur jubilerend Prinses Máxima Centrum: 'Centreren kinderkankerzorg heeft enorm veel voordelen'

© ANP
Utrecht - Koningin Máxima heeft vanochtend een bezoek gebracht aan het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. Het jubilerende ziekenhuis behandelt sinds 2018 alle kinderen met kanker. Ook is al het Nederlandse onderzoek naar kinderkanker geconcentreerd in Utrecht.
Prinses Máxima Centrum viert verjaardag met bijzondere visite
Rob Pieters is medisch directeur van het onderzoeksziekenhuis en sinds de start betrokken bij het Prinses Máxima Centrum. In vijf jaar tijd heeft het centrum volgens hem veel weten te bereiken. "Er is enorme winst bereikt met kinderkanker. We hadden zeven kinderkankercentra in Nederland en dat hebben we teruggebracht tot één. Dat heeft enorm veel voordelen gebracht."
Als voorbeeld noemt Pieters de behandeling van kinderen met een neuroblastoom. "Dat is een bepaalde vorm van kanker. Die kinderen worden hier nu allemaal geopereerd. Het aantal complicaties tijdens en na die operatie is enorm verminderd. Daaraan zie je hoe belangrijk het is dat kinderen op één plek geopereerd worden."
Rob Pieters en Jacqueline Zoon
Rob Pieters en Jacqueline Zoon © RTV Utrecht
Pieters vervolgt: "Maar we hebben ook nieuwe therapieën sneller kunnen invoeren doordat we met z'n allen op één plek zitten. Bijvoorbeeld de immuuntherapie, waarbij je je eigen afweercellen inzet tegen kanker. Maar ook de fondsenwerving hebben we veel makkelijker kunnen doen op nationaal niveau. (...) Op allerlei onderdelen zien we dat de zorg enorm verbeterd is en uiteindelijk leidt dat tot een betere overleving."

Pionieren

Een van de verpleegkundigen die er vanaf het begin bij was, is Jacqueline Zoon. "Vanuit een van de academische centra was ik een van de verpleegkundigen die is meegegaan. Dat is een heel goede keuze geweest", vertelt ze. "Het is echt iets heel moois om iedere dag te bouwen en mee te denken. In het begin was dat echt pionieren: we waren met heel weinig professionals en we hadden niks. We werden gastvrij onthaald door het andere ziekenhuis waar we tijdelijk mochten starten en konden nadenken over de beste behandelingen en de beste processen."
Werken met kinderen die kanker hebben kent vele kanten. "Soms komt het binnen, maar soms lachen we ook heel veel. We zijn ons ervan bewust dat we een bepaalde periode in het leven van kinderen en ouders een rol hebben te vervullen." En dat is soms ook best zwaar. "Binnen het team is daar ook aan alle kanten aandacht voor. We hebben daarom iemand in dienst in het Prinses Máxima Centrum die ons daar professionele steun in geeft en dat is soms ook echt nodig."

Kinderhartchirurgie

Hoewel de bijeenkomst vandaag vooral een feestelijk karakter moet hebben, wordt het jubileum ook overschaduwd door het besluit van minister Kuipers van Volksgezondheid om de kinderhartchirurgie voortaan te concentreren in Rotterdam en Groningen. Dat betekent dat de academische ziekenhuizen in Utrecht, Leiden en Amsterdam op termijn moeten moeten stoppen met de hartoperaties bij kinderen.
Als ze ergens de voordelen hebben gezien van het centraliseren van zorg, dan is het in het Prinses Máxima Centrum. Daarom is medisch directeur Rob Pieters het ook eens met de beslissing van de minister om terug te gaan van vier kinderhartcentra naar twee. "Alleen begrijpen we niet dat er niet voor Utrecht is gekozen", zegt hij. Het Wilhelmina Kinderziekenhuis, waar het kinderhartcentrum van het UMC Utrecht zit, is via een loopbrug verbonden met het Prinses Máxima Centrum. Kinderen met kanker die ook medische aandacht voor het hart nodig hebben, kunnen daardoor makkelijker geholpen worden.
"Onze chirurgen die kinderen met kanker opereren hebben soms de hartchirurgen nodig of de anesthesie voor kinderen met een probleem in de borstholte. Ze werken dus heel veel samen als kinderen een tumor of uitzaaiingen in de borstholte hebben", legt Pieters uit. Volgens hem gaat het om zo'n veertig kinderen per jaar. "En die kinderen hebben dus het team van het Wilhelmina Kinderziekenhuis nodig. Wat dat betreft is het jammer dat de minister heeft besloten om het niet in Utrecht te houden."

Ontwikkelingen

Ondanks de grote teleurstelling voor het Prinses Máxima Centrum, kijkt Pieters ook positief naar de toekomst. "Er zijn heel veel nieuwe ontwikkelingen, met name voor wat betreft immuuntherapie en op het gebied van opereren met de intra-operatieve MRI, waarmee je nauwkeuriger kunt opereren door tijdens de operatie een MRI te maken. Dat leidt tot het beter verwijderen van de tumor en ook tot minder schadelijke effecten omdat je precies weet waar je moet zijn met de operatie."
Pieters: "De verwachting voor de toekomst is dat we elk jaar weer een klein stapje maken naar meer genezing en minder bijwerkingen van de therapie. Daar zijn we hard voor aan het werk."