Onbegrip in Utrecht over besluit kinderhartcentra: 'Ernstig zieke kinderen moeten straks verplaatst worden'

© ANP
Utrecht - De klap is hard aangekomen in het UMC Utrecht. Vandaag werd bekend dat minister Ernst Kuipers het ziekenhuis niet heeft aangewezen als een van twee centra voor kinderhartchirurgie. Het zijn Rotterdam en Groningen geworden.
De vorige minister, Hugo de Jonge, koos ruim een jaar geleden nog wel voor UMC Utrecht en het Erasmus MC in Rotterdam. Maar de Nederlandse zorgautoriteit (NZa) en noordelijke provincies kwamen daartegen in het geweer. Met succes dus. Frederique Berkestijn, medisch afdelingshoofd kindergeneeskunde in Utrecht, is met stomheid geslagen.

Wat is uw eerste reactie op het voorgenomen besluit?

"We zijn hier enorm teleurgesteld dat de minister is teruggekomen op het eerdere besluit. De vorige minister koos om heel goede redenen wel voor ons, maar helaas worden nu andere redenen aangevoerd."

Welke redenen zijn dat?

"Wat ik heb begrepen is dat regionale belangen nu de doorslag hebben gegeven. Het zijn politieke redenen en geen medische redenen. Maar ik durf het niet helemaal precies te zeggen, want ik ben arts en redeneer vanuit de medische inhoud."

U klinkt aangeslagen.

"Dat zijn we allemaal hier. Het voorgenomen besluit doet geen recht aan de kwaliteit van zorg die we hier in het midden van het land al jaren met hart en ziel leveren. We zijn een integraal kinderziekenhuis en daar lijkt nu toch een deel uit weggeslagen te worden en dat doet zeker wat met ons."

Wat betekent dit voor de kwaliteit van zorg?

"Dit besluit heeft grote gevolgen, met name voor de samenwerking met het Prinses Máxima Centrum dat naast ons zit. Daar worden kinderoncologische patiënten behandeld en die kampen met enige regelmaat ook met hartproblemen. Deze ernstig zieke kinderen kunnen straks niet meer acuut geholpen worden in Utrecht en moeten, naar het zich dus laat aanzien, naar Rotterdam of Groningen verplaatst worden. Dat is ingrijpend, ook voor de ouders en andere familieleden. De concentratie van kinderzorg in Utrecht die we hebben in vijf jaar hebben bereikt met het Prinses Máxima Centrum wordt hiermee deels teniet gedaan en dat is ontzettend jammer en pijnlijk, vooral voor de kinderen die dit betreft."

Is het een gelopen race of kan er nog iets veranderen?

"Ik ben een medicus en geen politicus, maar we zullen uiteraard een zienswijze schrijven, zoals ons ook is gevraagd. Maar wat we het belangrijkste vinden is dat we goed blijven zorgen voor deze kinderen en daar zullen we ons ook altijd voor blijven inzetten. Nu en in de toekomst, hoe die er ook uit komt te zien."

De discussie over centralisering van kinderhartchirurgie speelt al dertig jaar. Nederland heeft nu vier centra waar kinderen kunnen worden geopereerd aan aangeboren hartafwijkingen: Rotterdam, Utrecht, Groningen en een samenwerking van Amsterdam en Leiden. Het ministerie wil dat twee centra overblijven. De operaties die worden uitgevoerd zijn vrij zeldzaam. Voor de kwaliteit van de zorg is het beter om de zorg te concentreren omdat er in de toekomst niet genoeg patiënten zijn voor vier centra, waardoor artsen niet voldoende operaties uitvoeren om hun vakbekwaamheid op niveau te houden.