Demonstratie bij kantoor Rijkswaterstaat tegen verbreding A27

© RTV Utrecht / Ulrike Nagel
Utrecht - Een groep klimaatactivisten heeft vanmiddag gedemonstreerd bij het kantoor van Rijkswaterstaat in Utrecht. Ze zijn boos over de verbreding van de A27 bij knooppunt Lunetten.
Naar schatting honderd demonstranten van Extinction Rebellion, Collectief Ondeugend en Amelisweerd Niet Geasfalteerd verzamelden zich voor de deur van het kantoor. Onder hen ook BN'ers zoals zangeres Lakshmi en acteur Sieger Sloot. Die laatste blokkeerde onlangs nog de A12 bij Den Haag, ondanks het gebiedsverbod dat hij kreeg opgelegd.
De betogers wilden binnen praten met de bazen van Rijkswaterstaat. Maar dat lukte niet omdat de deur op slot zat.
Het kantoor van Rijkswaterstaat staat aan de Griffioenlaan, langs de A12 en het Amsterdam-Rijnkanaal. De demonstratie verliep rustig. Demonstranten stonden met spandoeken voor de deur, scandeerden leuzen en lieten tekeningen van stoepkrijt achter. De reden voor de demonstratie is de omstreden verbreding van de A27.

'Zorgen wegnemen'

"Demonstreren is een recht en het is goed dat deze mensen hun zorgen uiten", reageert een woordvoerder van minister Harbers van infrastructuur. Op dit moment is de verbreding van de A27 nog niet in beton gegoten.
Er is afgesproken dat lokale overheden eerst de ruimte krijgen om met een alternatief te komen. Daar wordt nu hard aan gewerkt. "Zolang die gesprekken lopen gaat de schop niet in de grond." In het coalitieakkoord is opgenomen dat het Tracébesluit kan worden aangepast als het alternatief aan de doelstellingen voldoet.
De demonstranten geloven daar niet in. Volgens hen gaat Rijkswaterstaat gewoon door met de voorbereidingen van de kap, dat zou blijken uit het opkopen van boerderijen in Gelderland voor stikstofruimte. "Ook eerdere uitspraken van de minister geven geen enkel vertrouwen dat andere mogelijkheden serieus worden overwogen.", aldus één van de actievoerders.
© RTV Utrecht / Ulrike Nagel