Jarenlange celstraffen geëist tegen drie mannen voor mensenhandel, slachtoffers werkten in Utrechts bordeel

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Het Openbaar Ministerie (OM) eist celstraffen van drie en vier jaar tegen drie Roemeense mannen die verdacht worden van mensenhandel en seksuele uitbuiting van zeker vier vrouwen. De slachtoffers werden onder andere in een bordeel in Utrecht aan het werk gezet en moesten zeker de helft van hun inkomsten afstaan.
De drie mannen van 30, 39 en 41 jaar oud zouden de vrouwen van Roemeense of Zuid-Amerikaanse afkomst naar Nederland hebben gehaald om hier als prostituee te werken. De pooiers regelden de reis, de woonruimte, maakten advertenties, bepaalden de prijzen en regelden klanten “Het zijn mannen die zelf niet of nauwelijks werkten maar die de vrouwen het –bij tijd en wijlen gevaarlijke- prostitutiewerk lieten doen en hun lichamen lieten uitwonen”, vertelt de officier van justitie. “Eigenlijk waren ze maar in één ding geïnteresseerd: hoeveel bracht de vrouw op.”
Het onderzoek naar de drie verdachten startte in februari 2020. De gemeente deed toen een inval bij een pand in Utrecht, waar een bordeel werd aangetroffen. Later bleek dat de vrouwen in heel het land aan het werk werden gezet en zich moesten verplaatsen tussen locaties in Utrecht, Hilversum, Amstelveen en Amsterdam.
Na uitgebreid onderzoek waarbij de verdachten onder andere werden afgeluisterd en hun telefoons werden afgetapt, hield de politie in maart 2021 de drie mannen uit Amsterdam aan.
De drie mannen worden naast mensenhandel ook verdacht van het deelnemen aan een criminele organisatie en mensensmokkel. Het OM laat weten een stevige straf op zijn plaats te vinden en eist tegen de 41-jarige verdachte een gevangenisstraf van vier jaar. De twee anderen verdachten moeten, als het aan het OM ligt, drie jaar achter de tralies. Drie andere verdachten moeten volgens het OM worden vrijgesproken, door een gebrek aan bewijs.
De inhoudelijke behandeling van de zaak vindt vandaag en komende maandag en dinsdag plaats. Het is nog niet bekend wanneer de uitspraak volgt.