Laatste dag staking streekvervoer, maar uitblijven cao-akkoord 'maakt chauffeurs kwader dan ze al zijn'

© Pixabay
Utrecht - Na de vuilnisstaking van vorige week zit ook de vijfdaagse werkweigering in het streekvervoer er na vandaag op. Vanaf morgen zullen daarom zo goed als alle trams, stads- en streekbussen weer rijden. Maar het conflict over de cao en de werkdruk is nog altijd niet opgelost.
Vakbonden FNV en CNV eisen onder meer een loonsverhoging gelijk aan de inflatie en minder werkdruk voor het personeel. Maar ondanks de stakingen is vanaf de onderhandelingstafel nog geen goed nieuws te melden. "Werkgevers geven nog altijd niet thuis", zegt Lutz Kressin van FNV. "Dat maakt chauffeurs kwader dan ze al zijn."
Bij een loonsverhoging van 8 procent verliezen de chauffeurs nog altijd koopkracht, zegt Kressin. "Bovendien: het gaat voornamelijk om de verlaging van de werkdruk. Het ziekteverzuim van 20 procent spreekt boekdelen." Volgens Kressin moet de dienstregeling worden aangepast omdat chauffeurs op dit moment de hele dag aan het haasten zijn en overal te laat komen.
Overigens bestrijden de werkgevers dat het ziekteverzuim 20 procent is. Het werkelijke getal ligt rond de 10 procent, zegt Fred Kagie van de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV).

Tegenstrijdigheid

Niet alleen aan de onderhandelingstafel hebben de werkgevers en werknemers onenigheid. Zo kwam de VWOV gisteren met het bericht dat 66 procent van de buschauffeurs in de stad Utrecht, en de helft provinciebreed, gewoon onderweg zou zijn. Dat bericht deed bij menig FNV'er de wenkbrauwen fronzen. Volgens bestuurder Edwin Kuiper zou 80 tot 85 procent van de bussen niet rijden.
Vanaf morgen 05.00 uur is de staking voorlopig voorbij. De verwachting is dat al het openbaar vervoer dan weer volgens dienstregeling rijdt. Wanneer de werknemers- en werkgeversbonden een volgende poging voor een nieuw cao doen, is niet bekend.