Utrecht gaat groep overlastgevers Lombok bestrijden: 'Intimidatie, diefstal, steekpartijen'

De Ulu-moskee in Lombok.
De Ulu-moskee in Lombok. © RTV Utrecht
Utrecht - De gemeente Utrecht gaat extra middelen inzetten om de situatie in de Utrechtse wijk Lombok te verbeteren. Dat zegt burgemeester Sharon Dijksma tijdens het wekelijkse vragenuur. Een groep van zo'n twintig mannen zorgt nu voor veel overlast en pleegt strafbare feiten.
Ze reageert daarmee op vragen van onder andere Tess Meerding van de VVD. Die beschrijft dat er in de wijk sprake is van een onhoudbare situatie door intimidatie, diefstal en steekpartijen. De burgemeester zegt dat beeld te herkennen. “We zien aan de Timorkade, de Damstraat en Kanaalstraat een toename van overlast en strafbare feiten”, zei de burgemeester tegen de raad. “Die worden veroorzaakt door een groep mannen met een harde kern van ongeveer vijftien tot twintig man.” Volgens de burgemeester bestaat het criminele gedrag vooral uit zakkenrollen, winkeldiefstallen, intimidatie, bedreiging en middelen gebruik.
Die situatie is november vorig jaar ontstaan. En dat heeft onder andere te maken met eerdere overlast onder het Bollendak bij Utrecht Centraal. Toen daar werd opgetreden verplaatste een deel van de overlast zich naar Lombok. Maarten Koning van D66 noemt het een waterbedeffect. De burgemeester is het daar deels mee eens. “Een deel van de groep overlapt elkaar, maar niet allemaal”, zei de burgemeester, om er vervolgens wel aan toe te voegen: “We moeten voorkomen dat dit een soort vervelend rondreizend circus in de stad wordt.”

Tijdelijke camera

Het gaat dus om een nieuwe vorm van overlast, boven op de al bestaande problemen in de wijk. En dus zijn er aanvullende maatregelen nodig, volgens Dijksma. Zo is er extra inzet geweest van de politie en van gemeentelijke handhavers. Ook is er een speciale app-groep gemaakt, zodat ondernemers makkelijker overlast kunnen melden. Daarnaast heeft de gemeente een tijdelijke camera geplaatst.
De burgemeester waarschuwt er tenslotte voor dat het probleem dat deze groep veroorzaakt niet op korte termijn is op te lossen. Zonder het te zeggen doelt ze daarmee op het feit dat een deel van deze groep bestaat uit dak- en thuislozen en uit zogenoemde ‘veiligelanders’. Dat zijn mensen die geen beroep kunnen doen op de vluchtelingenstatus en dus eigenlijk terug moeten naar hun eigen land. Dijksma geeft aan dat ze hulp nodig heeft van de landelijke overheid om dat probleem op te lossen.