Universiteit gaat eerstegeneratiestudenten helpen: 'Had altijd het gevoel dat medestudenten op me voor lagen'

© RTV Utrecht / Sadettin Canbay
Utrecht - Studenten die als eerste in hun gezin of familie gaan studeren moeten vaak zelf uitzoeken hoe de ongeschreven cultuur in het hoger en universitaire onderwijs precies werkt. Ze hebben geen ouders, broers of zussen die hen kunnen vertellen hoe het eraan toe gaat. Om die eerstegeneratiestudenten hierin wegwijs te maken, lanceert Universiteit Utrecht vandaag het programma University Pioneers Community. Het initiatief biedt de studenten hetzelfde netwerk en dezelfde ontwikkelkansen die anderen ook krijgen.
Chahida Bouhamou is projectleider van de University Pioneers Community en weet als geen ander hoe het is om alles zelf te moeten uitvogelen. Daardoor heeft ze haar eigen studententijd soms als vervelend ervaren.
"Het ging me niet eens om de studie, maar om alles wat erbij kwam kijken. Ik had altijd het gevoel dat mijn medestudenten een paar stappen op me voor lagen, dat zij heel goed hun weg vonden, dat ze wisten waar ze bij moesten aanhaken of niet, wat de interessante stages waren en wat ze vooral als vrijwilligerswerk op hun cv hadden moeten staan. Ik wist dat allemaal niet, voor mij was het één groot mysterie."
Chahida ging aanvankelijk voor de hbo-studie bestuurskunde, maar dat bleek uiteindelijk geen goede keuze. "Dat zie je ook vaker terug bij eerstegeneratiestudenten. Jaren later ben ik naar de universiteit gegaan en ben ik als docent blijven hangen op de Universiteit Utrecht. Daar zet ik me in voor het vergroten van kansengelijkheid."

Aanbod

De community moet het voor eerstegeneratiestudenten dus makkelijker maken. "Wij hebben oog voor de diversiteit onder deze groep mensen, want geen enkele student is hetzelfde. Wij gaan ervanuit dat iedere eerstegeneratiestudenten om die reden ook andere behoeften heeft. Dus wij bieden hen van alles aan: denk aan mentoring, panelgesprekken en sociale activiteiten, met het idee dat de student zelf kan besluiten waar 'ie behoefte aan heeft en gebruik van wil maken."
Volgens Chahida is er onder eerstegeneratiestudenten behoefte aan wat begeleiding. "Het programma wordt vandaag gelanceerd en ik krijg al allerlei berichten van studenten die zeggen: hier zat ik al zo lang op te wachten. Dus het is zeker heel gewenst en ik kijk ernaar uit om het initiatief vanmiddag te lanceren."
Voor wie interesse heeft: een lidmaatschap op de University Pioneers Community is gratis.