Boekwinkels en biebs: werk van bedreigde schrijver Pim Lammers komende week in schijnwerpers

© ANP
Utrecht - Nederlandse boekwinkels en bibliotheken gaan komende week massaal de bedreigde Utrechtse schrijver Pim Lammers onder de aandacht van het publiek brengen. Zij doen dit bijvoorbeeld door zijn werk op een prominente plek te etaleren en posters met zijn gedichten op te hangen. Dat meldt de Koninklijke Boekverkopersbond (KBB).
Volgens een woordvoerder van de KBB wordt het initiatief "sectorbreed" gedragen en doen vrijwel alle 1500 boekwinkels in Nederland mee. De actie wordt gesteund door boekenkoepel CPNB en de uitgever van de dichtbundel van Lammers, die ook het promotiemateriaal verzorgt.
De directe aanleiding is de herdruk van de dichtbundel Ik denk dat ik ontvoerd ben van Lammers. De vraag daarnaar is enorm toegenomen nadat Lammers zaterdag meldde dat hij doodsbedreigingen kreeg vanwege zijn rol in de Kinderboekenweek.
De doodsbedreigingen volgden nadat een christelijke lobbygroep, zangeres en presentatrice Monique Smit en model Kim Feenstra een fragment hadden gedeeld uit een verhaal dat Lammers bijna tien jaar geleden voor volwassenen schreef, over de relatie tussen een tienerjongen en zijn trainer. Het gaat over 'grooming', het proces waarbij een dader het vertrouwen wint van iemand met misbruik als doel.

Schok

"De schok in de culturele wereld over de bedreigingen is niet te beschrijven", aldus een woordvoerder van de KBB. "Een schrijver van dit kaliber kan voor zoveel mensen zo waardevol zijn, en kan mensen helpen om breder te leren denken en kijken. Dat is de boodschap die we massaal willen uitdragen."
Lammers heeft aangifte gedaan van de doodsbedreigingen, die breed worden veroordeeld. Hij zou het gedicht voor de Kinderboekenweek schrijven, maar heeft zich teruggetrokken.