Verkracht, mishandeld en beroofd: Utrechtse sekswerkers vertellen raad over consequenties gemeentebeleid

© Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - De situatie voor sekswerkers in de stad Utrecht is volkomen uit de hand gelopen, sinds nagenoeg alle legale werkplekken zijn verdwenen. Dat vertelde een sekswerker gisteren tijdens een informatieavond van de Utrechtse gemeenteraad. Volgens deze ervaringsdeskundige worden Utrechtse sekswerkers inmiddels verkracht, mishandeld en beroofd. De sekswerkers durven geen hulp te vragen omdat ze hun werk nu illegaal doen.
De gemeente Utrecht worstelt al jaren met de toekomst van sekswerk in de stad. Na vermeende misstanden sloot oud-burgemeester Aleid Wolfsen de raamprostitutie aan het Zandpad en de Hardebollenstraat. Later werd ook de tippelzone gesloten, vanwege woningbouw. Een andere plek voor straatprostitutie werd niet gevonden.
Pogingen om opnieuw te beginnen met ramen voor sekswerk aan het Zandpad mislukten keer op keer, onder andere omdat belangstellenden die het gebied zouden moeten ontwikkelen niet door de Bibob-procedure kwamen. Dat wil zeggen dat er mensen bij het project betrokken zouden zijn, die geen brandschoon verleden hebben.
Ik heb het over sekswerkers die verkracht worden in hun eigen huis, maar niet om hulp roepen omdat ze bang zijn dat de buren de politie bellen
'Bloem', sekswerker
Eind vorig jaar kwam de commissie Sorgdrager met een rapport over sekswerk in de stad. Sorgdrager kwam met een aantal aanbevelingen. Zo moeten er vooral kleine projecten komen, en niet alles geconcentreerd op één plek. De gemeente zou moeten gaan experimenteren met diverse vormen van sekswerk, waaronder een nieuwe kleinschalige tippelzone, met de verhuur van kamers voor sekswerkers en de mogelijkheid voor raamprostitutie.

In de bosjes

Gisteravond nodigde de gemeenteraad betrokkenen bij sekswerk uit voor een informatieavond. Daar kwamen onderzoekers op af, de politie, het Openbaar Ministerie, hulporganisaties voor sekswerkers, zoals Belle, en sekswerkers zelf. Een vertegenwoordiger van Belle benoemde dat sekswerkers weer "de bosjes intrekken", zoals dat lang geleden bij de tippelzone gebeurde. Ook veel sekswerkers ontvangen klanten thuis, maar dat mag officieel niet.
Tekst gaat door na de afbeelding
© Marc van Rossum du Chattel
Ook de sekswerkers zelf kwamen aan het woord. Eentje daarvan stelde zich voor als Bloem en zei erbij dat het niet haar echte naam is. Ze hield een indrukwekkend betoog over de ernstig verslechterde positie waar Utrechtse sekswerkers zich nu in bevinden. “Ik heb het hier over geweld van klanten, want die weten dat ze meer kunnen maken, als je niet gereguleerd werkt”, zei Bloem in een zaal die duidelijk onder de indruk was van haar verhaal.
“Ik heb het over sekswerkers die verkracht worden in hun eigen huis, maar niet om hulp roepen omdat ze bang zijn dat de buren de politie bellen.” Als sekswerkers betrapt worden op werken vanuit huis, dan bestaat de kans dat ze hun huis uitgezet worden. “Sekswerkers die geen aangifte durven doen, angst voor deportatie, angst om je kinderen of je huis te verliezen.”
De lijst met misstanden die Bloem opsomde was lang. “Sekswerkers die gestalkt worden, maar als ze daar melding van maken niet serieus worden genomen. Ik heb het over sekswerkers die in elkaar worden geslagen en beroofd.”
De conclusie van Bloem, die ondersteund werd door het betoog van een onafhankelijke onderzoeker, is dat het huidige beleid slecht is voor de veiligheid van sekswerkers. “We hebben baat bij goede werkplekken. Niemand heeft baat bij beleid dat ons werk ondergronds duwt.” Bloem gaf aan dat sekswerkers na jaren van gepraat zonder enig resultaat, geen enkel vertrouwen meer hebben in de gemeente.