Deelvervoer wordt duurder, en daar kan de gemeente Utrecht weinig aan veranderen

© RTV Utrecht
Utrecht - Utrecht kan weinig doen aan de stijgende tarieven bij deelvervoer. In de stad gaan de prijzen snel omhoog en dat is een doorn in het oog van de lokale PvdA. Wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) zegt dat ze alleen invloed heeft op de prijzen van Tier, de aanbieder van deelfietsen. Op andere aanbieders, van onder meer bakfietsen en auto’s, heeft ze geen invloed.
PvdA-raadslid Mohamed Talhaoui vindt de prijsstijgingen alarmerend. “Met de geleidelijke invoering van betaald parkeren in de stad proberen we als gemeente inwoners zoveel mogelijk aan te moedigen gebruik te maken van duurzaam deelvervoer”, zei hij tijdens het wekelijkse vragenuur in de gemeenteraad. Volgens de PvdA ontmoedigen de prijsverhogingen mensen die afscheid willen nemen van hun auto. “Dat deze partijen de prijzen van hun diensten nu fors laten stijgen zien wij als een klap in het gezicht van Utrechters die welwillend zijn en hun steentje aan een goed klimaat willen bijdragen, maar nu hard in de portemonnee geraakt worden.”
Wethouder Van Hooijdonk denkt niet dat de inwoners van de stad nu massaal weer in de auto kruipen, ze vindt dat er in Utrecht voldoende alternatieven zijn voor de auto. Ze zei dat ze niet veel invloed op de prijzen van deelvervoer heeft. Alleen met Tier kan ze afspraken maken, omdat dat bedrijf met een vergunning in de stad werkt. De wethouder gaf aan dat de verhoging van Tier de inflatie volgt. Maar op aanbieders als Cargaroo (deelbakfietsen) en MyWheels (autovervoer) heeft ze nauwelijks invloed.

Brede discussie

Voor mensen met minder geld wil de wethouder wel haar best doen. “We hebben al een paar dingen in de aanbieding voor mensen met een smalle beurs, de U-pashouders, bijvoorbeeld fietsdeals en een gereduceerd tarief voor Tier”, zei de wethouder. Ze gaf aan dat ze ook met andere aanbieders in gesprek is over gereduceerde tarieven voor U-pashouders.
In de toekomst zou Van Hooijdonk graag zien dat er een discussie ontstaat over deelvervoer. Zo moet nagedacht worden of voor deelvervoer dezelfde constructie als met openbaar vervoer gemaakt kan worden, met concessies en eventuele subsidies. Zo zou de overheid meer invloed kunnen uitoefenen op het aanbod en de tarieven. Een dergelijke discussie staat nu nog in de kinderschoenen, benadrukt Van Hooijdonk.