Harmelense verzamelaar heeft 3500 kinderboeken van W.G. van der Hulst

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Utrecht - "Als ik me ergens voor inzet, bijt ik door en houd ik vast en probeer ik daar zoveel mogelijk objecten van te vinden." Het privémuseum van Gerrit Boes aan de Dorpsstraat in Harmelen is er eentje van een aparte categorie: het is de verzamelplek van boeken, bidprentjes, historisch speelgoed en oude zaklampen. Maar het meest imposant is wel de uitgebreide collectie W.G. van der Hulst. Dit jaar is het zestig jaar geleden dat de Utrechtse kinderboekenschrijver overleed.
Boes begon zijn indrukwekkende collectie begin jaren 90. De fascinatie voor de schrijver begon in de jaren dat hij zelf nog jong was, vertelt hij vanuit zijn privémuseum. "Ik ben opgegroeid in een lezersgezin. Wij kregen met de Kerst en voor verjaardagen dan boekjes cadeau en die waren dan vaak van W.G. van der Hulst."
De meest bekende werken van de schrijver zijn In de Soete Suikerbol, Peerke en z'n kameraden en Voetstapjes in de sneeuw. Al deze boeken zijn ook terug te vinden in het museum: van elke druk bezit Boes inmiddels ten minste één exemplaar. De meeste van de ruim 3500 boeken staan keurig gerangschikt in kasten op de begane grond, de oudste exemplaren heeft Gerrit opgeborgen achter glas.

Christelijke inslag

De verhalen van de Utrechter waren vaak doorspekt met het christelijke geloof. "Ik heb de boeken altijd met plezier gelezen en het eindigt meestal ook wel goed", weet Boes. "Meneer Van der Hulst was hervormd en geboren als zoon van een steenhouwer. Toen hij van de lagere school af ging, zei zijn moeder dat hij dat ook moest worden. Maar het schoolhoofd zei toen: nee, hij moet doorleren. Dus toen is hij onderwijzer geworden."
W.G. van der Hulst wordt voorgelezen uit eigen werk door zijn vrouw.
W.G. van der Hulst wordt voorgelezen uit eigen werk door zijn vrouw. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Hoewel Boes de schrijver nooit in het echt heeft ontmoet, heeft hij door de jaren heen wel heel wat specifieke kennis over W.G. van der Hulst weten te vergaren. Zoals het moment waarop de carrière van de verhalenschrijver begon. "Meneer Van der Hulst wilde destijds meedoen met een wedstrijd, maar hij had twee boeken die hij kon inzenden. Toen heeft hij zowel Willem Wijcherts als Ouwe Bram ingestuurd, maar die eerste onder het pseudoniem Jan van de Croese (vernoemd naar de Croesestraat waar hij op dat moment woonde, red.). Vervolgens wonnen allebei de boekjes de eerste prijs."
De nalatenschap van W.G. van der Hulst is imposant met miljoenen verkochte boeken. Toch is de Utrechter anno 2023 wat in de vergetelheid geraakt. De boeken worden volgens Boes dan ook wat minder verkocht. "Tegenwoordig wordt er ook steeds minder voorgelezen. Maar ik denk wel dat het weer terugkomt hoor. Het lezen wordt in ieder geval erg gepromoot."
Gerrit Boes leest uit 'Ouwe Bram', een van de kinderboeken van W.G. van der Hulst.
Gerrit Boes leest uit 'Ouwe Bram', een van de kinderboeken van W.G. van der Hulst. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij