Toeslagenchaos verbaast Amersfoortse gedupeerde niet: 'Het malle managementmonster moet gestopt worden'

Gedupeerden van de toeslagenaffaire bieden een petitie aan in de Tweede Kamer
Gedupeerden van de toeslagenaffaire bieden een petitie aan in de Tweede Kamer © ANP
utrecht - De stress en het gevoel van onbehagen duren voort voor de gedupeerden van het toeslagenschandaal. Ze hebben nul vertrouwen in een goede afhandeling door de overheid. Zo ook Paula Bouwer uit Amersfoort.
Het afhandelen van de affaire is voor de gedupeerden uitgelopen op een nieuw debacle. Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) in Utrecht is verstrikt geraakt in de procedures, bracht Nieuwsuur gisteren naar buiten. En er is meer: het verloop van personeel is enorm, er heerst een angstcultuur en werknemers zijn enorm bang om fouten te maken. Het resultaat is dat nauwelijks maatwerk wordt geboden aan gedupeerden. Er wordt maanden gedaan over het nemen van kleine besluiten in dossiers.
Paula uit Amersfoort is een van de getroffen ouders. Ze is niet verbaasd. Steeds kreeg ze met de afhandeling te maken met nieuwe gezichten. Met als gevolg dat haar zaak niet goed in het dossier stond en weer bezwaar moest maken. "Als getroffen ouders communiceren we veel met elkaar via Facebookgroepen en WhatsApp. We hebben dagelijks het gevoel dat er doelbewust naar gestreefd wordt om onze schade niet te herstellen."
Morgen wil staatsecretaris Aukje de Vries aankondigen dat ouders sneller worden geholpen (uiterlijk 2025), blijkt uit een concept-Kamerbrief. Oud-medewerkers van het UHT reageren hier cynisch op, meldde Nieuwsuur. "Hoe dan?! Het toeslagenschandaal werd veroorzaakt door een gebrek aan menselijke maat. En die ontbreekt nu opnieuw."
Paula heeft er ook geen vertrouwen in. "Het is een politiek gewenst antwoord, maar een nieuw blik medewerkers is niet de oplossing. Twee jaar geleden kreeg ik erkenning dat ik gedupeerde ben en ik wacht nog steeds op volgende stappen." De Amersfoortse is 63. Ze belde laatst of ze geen voorrang kon krijgen, maar haar zaak zou extra complex zijn omdat ze ondernemer is. "We willen nu zelf de schade laten afhandelen met een onafhankelijke letselschadespecialist. Het malle managementmonster moet gestopt worden"

De affaire draait om kinderopvangtoeslag. Duizenden ouders zijn door de Belastingdienst ten onrechte bestempeld als fraudeur. Ze moesten torenhoge boetes betalen. Veel ouders raakten diep in de schulden. Later bleek dat er soortgelijke problematiek speelde bij terugvordering van huurtoeslag, zorgtoeslag, kindgebonden budget en inkomstenbelasting.

Interview met Paula Bouwer op Radio M Utrecht